Un detaliu neobișnuit din pașapoartele agenților ruși expulzați din Olanda, semnalul unei posibile „breșe masive de securitate” în GRU

Data actualizării: Data publicării:
morinetzid

Un detaliu atipic pentru o operațiune secretă a ieșit la iveală în cazul celor patru agenți ruși expulzați din Olanda.

morinetzid
Foto: Bellingcat

A ținut capul de afiș al presi internaționale în ultimele 24 de ore: autoritățile olandeze au anunțat dejucarea a unui desant cibernetic al serviciilor secretre ruse care avusese drept țintă, în luna aprilie, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Dejucarea planului s-a lăsat cu expulzările a patru agenți ruși care făceau parte dintr-o divizie de război cibernetic din cadrul GRU.

Într-o atmosferă demnă de filmele de spionaj ale Războiului Rece, agenții GRU poziționaseră un vehicul înțesat de echipament electronic în parcarea unui hotel de lângă sediul OIAC de la Haga, cu scopul de a-i pirata sistemul informatic.

Cei patru bărbați au călătorit cu pașapoarte diplomatice și în acest punct apare un aspect straniu de modus operandi, se arată într-o anchetă realizată de Bellingcat în partenteriat cu jurnaliștii ruși de investigație de la The Insider.

Spre deosebire de cei doi agenți ruși implicați în cazul otrăvirii cu neurotoxină a fostului colonel GRU Serghei Skripal, care au activat sub nume operative, de data aceasta pionii Moscovei și-au folosit numele adevărate în operațiune, indică bazele de date analizate de Bellingcat.

În investigație sunt menționate trei nume, așa cum apar ele în fotocopiile pașapoartelor diplomatice oferite publicității de autoritățile olandeze: Aleksei Morenets, Aleksei Minin și Oleg Sotnikov.

Verificând mai multe baze de date, reiese că numele corespund indentității reale a agenților în cauză, subliniază autorii investigației.

Bellingcat consideră că aceste detalii pot fi dovada unei „breșe masive de securitate” în GRU.

Justiţia americană a anunţat joi inculparea a şapte presupuşi agenţi din serviciul militar rus de informaţii GRU, în cadrul unei campanii mondiale de atacuri cibernetice atribuite Kremlinului şi denunţată de mai multe ţări occidentale.

Cei şapte agenţi sunt urmăriţi de Statele Unite cu privire la faptul că au piratat instanţe sportive internaţionale, inclusiv Agenţia Mondială Antidopaj (AMA), Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), Federaţiile Internaţionale de Fotbal (FIFA) şi de Atletism (IAAF) sau Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS), dar şi peste 30 de instanţe naţionale, între care agenţiile antidopaj canadiană şi americană.

Ei au vizat de asemenea grupul american Westinghouse, care furnizează combustibil nuclear centralelor ucrainene.

Ei sunt inculpaţi de spălare de bani, fraudă bancară, fraudă informatică şi uzurpare de identitate. Faptele au fost comise din decembrie 2014 în mai 2018, potrivit actului de acuzare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri