Un electrician, concediat pentru că a consumat alcool în timpul programului de lucru, a dat firma în judecată și a câștigat

Data actualizării: Data publicării:
bere
Foto: Profimedia

Un tribunal din Spania a decis că o companie a greşit atunci când a concediat un electrician care ar fi băut mai mult de trei litri de bere într-o singură zi, și asta pentru că nu a dovedit că acest consum l-ar fi lăsat „în stare de ebrietate, intoxicaţie alcoolică sau beţie” sau incapabil să îşi facă treaba, scrie The Guardian.

Judecătorii din regiunea sud-estică Murcia au considerat că firma de electricitate nu a oferit motive suficiente pentru concedierea bărbatului și au hotărât ca firma să îl reangajeze pe muncitorul concediat sau să îi plătească 47.000 de euro drept despăgubiri. De asemenea, Curtea a constatat că societatea nu a ţinut cont de efectul pe care vara toridă din Murcia l-ar fi putut avea asupra consumului de alcool al bărbatului.

Bărbatul, care lucra pentru companie de 27 de ani, a fost concediat în septembrie 2021, după ce un detectiv particular angajat de patronii săi l-a urmărit pe parcursul a câtorva zile din luna iulie.

Potrivit scrisorii de concediere, la data de 5 iulie, bărbatul şi unul dintre colegii săi au fost observaţi oprindu-se la un bar la ora 8:27 - deşi detectivul nu a precizat dacă ce au consumat la bar era o băutură alcoolică. La prânz, cei doi au cumpărat o pâine, nişte alimente, patru cutii şi o sticlă de un litru de bere. Mai târziu, bărbatul a fost văzut consumând o altă cutie cu bere. Puţin înainte de ora 18.30, a fost văzut consumând o altă cutie cu bere înainte de a se întoarce la baza companiei din Murcia pentru a lăsa acolo furgoneta cu care lucra.

Două săptămâni mai târziu, el şi doi colegi au fost văzuţi consumând în total şapte litri de bere în prima parte a zilei. Mai târziu, bărbatul a fost văzut bând trei cutii de bere, după care s-a întors la birourile companiei.

Şase zile mai târziu, bărbatul a fost văzut consumând o sticlă cu bere de 330 ml înainte de prânz, înainte de a bea trei pahare cu vin roşu la masă, urmate de o doză de coniac de tescovină.

Scrisoarea îl informa pe bărbat că a fost concediat pentru „consumul repetat şi excesiv de alcool în timpul programului de lucru, ceea ce a pus în pericol bunăstarea sa fizică şi a colegilor săi de muncă”, atât la locul de muncă, cât şi la volanul vehiculului companiei.

Cu toate acestea, instanţa a considerat că acţiunile companiei sunt nefondate: „În niciun moment detectivul particular nu a făcut menţiuni cu privire la semnele de stare de ebrietate sau dezechilibrări în ceea ce priveşte mersul” bărbatului.

„Nu există nicio dovadă - de specialitate sau martor - care să demonstreze fără echivoc că bărbatul se afla sub efectul alcoolului şi că era în stare de ebrietate, de intoxicaţie sau de beţie”, a menţionat instanţa. „Nici nu s-a dovedit, nici măcar circumstanţial, că facultăţile sale fizice şi mintale erau reduse sau diminuate în timpul îndeplinirii sarcinilor sale de electrician şi nici că ar fi fost împiedicat de această stare atunci când a condus furgoneta companiei la sfârşitul zilei de lucru”, a transmis judecătorul.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri