Un oraș din Franța vrea să folosească teste ADN pentru a-i prinde pe oamenii care nu curăță după câinii lor

Data publicării:
o femeie trece cu cainele pe trecerea de pietoni
Un oraș din Franța vrea să folosească teste ADN pentru a-i prinde pe oamenii care nu curăță după câinii lor. Foto: Profimedia

Proprietarii de câini din orașul Béziers din sudul Franței vor fi obligați să aibă la ei un „pașaport genetic” al animalului lor de companie, într-un proiect pilot care are ca scop să reducă excrementele de câini de pe străzi, relatează The Guardian.

Primarul orașului, Robert Ménard, fost jurnalist și co-fondator al Reporters Sans Frontières, spune că locuitorii și turiștii s-au săturat de excrementele de câine de pe trotuarele orașului. El vrea să introducă acest proiect pilot timp de doi ani, pentru a-i urmări și a amenda pe cei care nu strâng după animalele lor de companie.

„Trebuie să dăm sancțiuni pentru a-i face pe oameni să se comporte mai bine”, a spus Ménard la radio France Bleu.

În cadrul proiectului pilot, proprietarii de câini vor fi obligați să-și ducă animalele de companie la un veterinar sau să dea la unul dintre specialiștii veterinari ai orașului o probă gratuită de salivă, care va fi testată genetic și în baza căreia va fi eliberat un document. Cei care vor fi opriți pe stradă și nu vor avea pașaportul genetic al câinelui vor fi amendați cu 38 de euro.

Excrementele de câini găsite pe trotuar vor fi colectate și testate, iar detaliile vor fi trimise poliției, care va consulta registrele naționale ale animalelor de companie. Proprietarul va primi o factură de până la 122 de euro pentru curățarea străzilor, a spus Ménard.

Ménard a propus pentru prima dată colectarea ADN-ului de la aproximativ 1.500 de câini din centrul orașului Béziers în 2016, dar cererea sa a fost respinsă de instanța administrativă locală.

Noul proiect al pașaportului genetic a fost depus la prefectura locală la începutul acestui an, iar de data aceasta nu au fost ridicate obiecții.

„Nu mai suport din mizeria asta. Statul nu a spus nimic împotriva acestei scheme de data aceasta și gândește același lucru. Trebuie să facem asta și nu doar în Béziers... Trebuie să penalizăm oamenii, pentru ca aceștia să se comporte corect”, a spus Ménard.

„Am făcut o numărătoare și adunăm peste 1.000 de excremente pe lună, uneori mult mai multe, doar în centrul orașului. Pur și simplu nu mai merge așa,” a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri