Video Exclusiv Un profesor de matematică din România, de etnie romă, a ajuns consilier local în Newcastle: „Nu aveam vechime, dar au dat o derogare”

George Lăcătuș Data publicării:
nicu ion
Nicu Ion, un profesor de matematică de etnie romă din Constanța, care a emigrat în Marea Britanie, a fost ales consilier local în Newcastle Foto: Facebook Nicu Ion

Nicu Ion, un profesor de matematică din România stabilit în Newcastle, a fost ales consilier local din partea Partidului Laburist la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia. Bărbatul este de etnie romă și a vrut să lupte cu prejudecățile și să-și ajute comunitatea. Iar succesul de acum îl face să-și dorească să candideze și la alegerile parlamentare.

„Bună. Eu sunt Nicu Ion și sunt candidatul Partidului Laburist. Deci, nu uitați, pe 6 mai votați Nicu Ion, Partidul Laburist. Urmăriți pagina mea de Facebook, pentru mai multe mesaje!” - așa și-a început campania electorală Nicu Ion, un constănțean care s-a stabilit în Marea Britanie acum 9 ani. Și-a luat soția și fetița și a decis să înceapă o nouă viață în Newcastle, unde a fost acceptat ca profesor de matematică la un colegiu. Iar acum doi ani, s-a hotărât să intre în politică.

Într-un interviu acordat Digi24, Nicu Ion a explicat de ce a vrut să facă acest pas:  „Doream să aduc la cunoștința autoritătilor locale faptul că există o comunitate românească, formată în majoritate din romi, care nu erau reprezentați, nu aveau o voce în viața publică”.

A ales Partidul Laburist, care e de centru-stânga, orientat spre politici sociale, și care încurajează participarea minorităților în viața publică.

Cum i-a convins pe laburiști să-l accepte drept candidat

„M-am înscris online, un an de zile n-am interacționat deloc cu partidul, doar prin emailuri. Până la urmă, am reușit să ajung la sediul central. (...) Mi-am depus candidatura pentru a deveni candidat. Acolo, am participat la interviu. Nu aveam vechimea necesară pentru a fi selectat ca și candidat, însă interviul a fost foarte bun și au dat o derogare”, a povestit românul din Newcastle.

Nicu Ion spune că i-a convins ușor pe șefii Partidului Laburist să-l desemneze drept candidatul lor. „Argumentul meu principal a fost competența. Activitățile mele de voluntariat, munca pe care am făcut-o cu comunitatea”, a exemplificat românul.

A mers din ușă în ușă ca să-i convingă pe englezi să-l voteze, iar aceștia l-au ales într-un procent covârșitor. „66% din votanți, într-o zonă a orașului în care votul românesc nu este decisiv. Este important, undeva pe la 10%”, a precizat Nicu Ion.

Încântat de rezultatul obținut, Nicu Ion vrea să candideze acum și la alegerile parlamentare.

În cadrul scrutinului de joi, a mai fost aleasă consilier local și românca Alexandra Bulat, în comitatul Cambridgeshire, tot din partea Partidului Laburist. 

Citiți și: Sadiq Khan, reales primar al Londrei. Este primul musulman care conduce o capitală occidentală

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...