Ungaria îl convoacă pe ambasadorul Ucrainei, în urma tensiunilor iscate de acordul cu Rusia privind furnizarea de gaze naturale

Data publicării:
Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, face declarații.
Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe Foto: Getty Images

Ministrul ungar de Externe l-a convocat marți pe ambasadorul Ucrainei, acuzând o tentativă a acestei țări de a bloca noul acord pe termen lung dintre Ungaria și Rusia privind aprovizionarea cu gaze naturale furnizate de Gazprom, semnat luni, scrie Reuters.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a afirmat că acest lucru constituie o „violare a suveranității Ungariei”, potrivit unui comunicat.

Ungaria a acuzat luni Ucraina de amestec în treburile interne, după de Kievul a criticat Budapesta pentru că a semnat un nou acord pe 15 ani privind furnizarea de gaze naturale de către compania rusească Gazprom.

„Privim ca pe o violare a suveranității noastre faptul că Ucraina vrea să blocheze livrarea de gaze către Ungaria”, se arată în comunicat.

Ucraina, care va pierde bani din taxele de tranzit, a emis un comunicat luni, în care susține că acordul încheiat de Ungaria constituie „o decizie pur politică, nejustificată din punct de vedere economic” şi este în detrimentul relaţiilor ucraineano-ungare.

În comunicat se mai arată că Ucraina va cere un punct de vedere de la Comisia Europeană dacă acest acord respectă legea europeană a energiei, aspect față de care ministrul ungar Szijjarto s-a declarat „indignat”.

Potrivit acordului semnat luni, Gazprom va pompa anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaze spre Ungaria pe două rute: 3,5 miliarde de metri cubi prin Serbia şi 1 miliard de metri cubi prin Austria.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri