Sari la conținut

VIDEO. Cine este rasistul american care îl admiră pe Zelea Codreanu

Extremistul Matthew Heimbach, unul dintre organizatorii marșului rasist pentru supremația albilor, desfășurat weekend-ul trecut în Charlottesville, a apărut luni, la un tribunal din Virginia, pentru a-l susține pe James Alex Fields Jr., acuzat oficial de crimă. Heimbach a purtat un tricou negru cu figura lui Corneliu Zelea Codreanu, liderul Legiunii Arhanghelului Mihail.

nazist

Foto: Matthew Heimbach

Heimbach, în vârstă de 26 de ani, cunoscut în rețelele naționaliștilor albi din Statele Unite, și-a declarat în repetate rânduri admirația pentru conducătorul Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu, și spune că are relații strânse cu persoane care îi împart viziunile ideologice și rasiale nu doar din România, ci și din alte state din Europa de Est și din Peninsula Balcanică. Din ecuație, evident, nu lipsește și Rusia.

Bărbatul este, de asemenea, și fondatorul Rețelei Tineretului Tradiționalist, un grup de extremă dreaptă care promovează supremația albilor și separatismul alb, modelat după Mișcarea Identitară din Franța, sub aripa ideologică a școlii de gândire Nouvelle Droite

Matthew Heimbach promovează ideea creării în SUA a unui „stat etnocentrist alb” și consideră globalizarea ca fiind un dezastru al societăților contemporane. 

„Cred că în special comunitatea neagră va găsi zone în Sud, zone precum Detroit, unde să aibă propriile lor teritorii, nu trebuie să fim antagoniști față de ei. Și dacă vrei să te arunci și să-ți arunci copiii în râul multiculturalismulii, nimic nu te oprește”, declara Heimbach într-un interviu.

Într-un alt interviu, din 2015, Heimbach spunea că nu se consideră un neo-nazist. „Inspirația mea spirituală cea mai mare este Legiunea Arhanghelului Mihail”, explica tânărul american.

Alți lideri naționaliști sau dictatori din „panteonul” lui Heimbach mai sunt Jose Antonio din Falanga Spaniolă, Sir Oswald Mosley, fascist britanic, belgianul Leon Degrelle, Bashar al-Assad, fostul Saddam, colonelul Gaddafi”.

În urma marșului rasist, o persoană au murit și alte 19 au fost rănite, după ce un extremist în vârstă de 20 de ani a intrat cu mașina în mulțimea de la un miting paralel, al celor care susțin drepturi egale pentru toată lumea.

James Alex Fields Jr. ar fi cel care a intrat cu mașina în grupul de contra-manifestanți.