VIDEO. Cum ar fi încercat Iranul să ascundă o posibilă bombardare involuntară a kurzilor

Data actualizării: Data publicării:
iran

Armata iraniană a lansat luni o garnitură de rachete balistice spre un sector din Siria controlat de jihadiști, însă kurzii din nordul Iranului susțin că au fost și ei loviți de una dintre rachete. Cum se apără Iranul?

Iranul nu se bucură de încredere prea mare în rândul kurzilor, iar această întâmplare sporește sentimentul de suspiciune față de intențiile autorităților de la Teheran, scrie Business Insider.

În răspuns la acuzațiile aduse de Partidul Democratic din Kurdistanul Iranian (KPD-Iran), oficialitățile iraniene au realizat o animație 3D în care vor să demonstreze că la mijloc ar fi vorba de o neînțelegere.

Liderii iranieni susțin că ceea ce kurzii au interpretat ca fiind zgomotul unei rachete balistice nu era, de fapt, decât sunetul produs de prăbușirea pe sol a booster-ului, lucru normal într-o lansare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit surselor media iraniene, rachetele balistice au fost lansate de pe un poligon din Kermanshah, o zonă locuită de minoritatea kurdă.

Rachetele au țintit o celulă de militanți islamiști din Albu Kamal, în Siria, în apropiere de granița cu Irakul, unde s-ar afla o pepinieră de jihadiști ISIS.

KPD-iran spune că, la puțin timp după lansare, una dintre rachete ar fi picat peste o fermă, la mică distanță de poligonul din Kermanshah. Potrivit sursei citate, nu au existat victime.

Business Insider subliniază că rachetele balistice cu rază medie, precum cele folosite de forțele iraniene, nu eliberează booster-ul după lansare, ci acesta rămâne cuplat până aproape de atingerea țintei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri