VIDEO. Un oficial rus este confruntat de rudele unor militari trimiși în Ucraina: „Au fost duși acolo pe post de carne de tun”

Data publicării:
oficial rus
Serghei Tsivilyov, guvernatorul regiunii Kemerovo FOTO: captură video Radio Free Europe

Un guvernator rus din Siberia a fost confruntat de oameni furioși care l-au învinovățit că a trimis o unitate locală de poliție în Ucraina pentru a deveni „carne de tun”, potrivit unui videoclip care circulă online.

Filmarea postată luni arată un schimb aprins de cuvinte între Serghei Tsivilyov, guvernatorul regiunii Kemerovo, și oamenii din orașul Novokuznețk, potrivit The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Au mințit pe toată lumea, i-au înșelat pe toți... De ce i-ai trimis acolo?”, îl întreabă o femeie pe Tsivilyov, spunând că soldații credeau că merg la exerciții militare în Belarus. „Nu știau care este obiectivul... Au fost trimiși acolo pe post de carne de tun”, mai spune femeia.

Guvernatorul nu ar fi fost responsabil pentru decizia de mobilizare a unității respective, care ar fi fost preluată de garda națională, o forță militară separată, direct subordonată președintelui Vladimir Putin.

Potrivit Radio Free Europe (RFE), confruntarea a avut loc sâmbătă, la o bază de antrenament a unităților de poliție. Câțiva din ofițerii proveniți de aici ar fi fost uciși sau capturați în Ucraina.

Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de a treia săptămână, tot mai multe rude ale soldaților ruși uciși și capturați se revoltă și își arată opoziția față de război, spunând că celor dragi nu li s-a comunicat în prealabil planurile de a invada Ucraina. Videoclipurile cu soldații ruși capturați, publicate de ucraineni, arată, de asemenea, că aceștia știau că merg la exerciții militare, nu la război.

Experții militari occidentali ridică întrebări cu privire la moralul și pregătirea trupelor rusești aflate în Ucraina, în condițiile în care planul Moscovei de a pune stăpânire rapid pe Ucraina și Kiev a eșuat până acum.

Rusia a dezvăluit foarte puține informații despre starea soldaților care luptă în Ucraina. Săptămâna trecută, ministerul rus al apărării a declarat că 498 de soldați ruși au murit în Ucraina. Însă armata ucraineană a susținut duminică că peste 11.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei.

În videoclip, Tsivilyov a apărat invazia, spunând că acțiunile Rusiei în Ucraina „nu ar trebui criticate”.

„Uite, poți să strigi și să dai vina pe toată lumea chiar acum, dar cred că, în timp ce o operațiune militară este în curs, nu ar trebui să tragi nicio concluzie”, a spus Tsivilyov.

Oficialii ruși, dar și presa de stat, spune că acțiunea din Ucraina este o „operațiune militară specială”, nu „război” sau „invazie”. De asemenea, autoritățile au adoptat și o serie de noi legi menite să înăbușe opoziția publicului față de război.

Vineri, Putin a semnat un proiect de lege care introduce pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea intenționată de știri „false” despre armata rusă. Cu toate acestea, oamenii continuă să se revolte în Rusia împotriva acțiunilor din Ucraina.

 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri