Videoclip viral al unei văduve din Rusia: "Bărbații noștri mor degeaba. Rușii sunt de vină pentru ce se întâmplă"

Data publicării:
femei protesteaza in moscova
Soțiile și mamele soldaților ruși care luptă în Ucraina cer încetarea mobilizării și întoarcerea bărbaților acasă.. FOTO: Profimedia Images

Soțiile și mamele soldaților ruși care luptă în Ucraina cer încetarea mobilizării și întoarcerea bărbaților acasă. Un clip în care văduva unui soldat condamnă invazia Rusiei în Ucraina a devenit viral, scrie The Moscow Times.

Femeile fac parte din organizația "Drumul către casă". Videoclipul de nouă minute a fost înregistrat de o femeie din Sankt Petersburg, Maria Ișkova. Clipul a fost vizualizat de peste 25.000 de persoane, începând de joi seară, când a fost postat pe canalul Telegram al organizației.

Ișkova a susținut că a înregistrat videoclipul în orașul ucrainean Berdiansk, ocupat de Moscova, unde se dusese cu soțul ei. Bărbatul a fost chemat la mobilizare toamna trecută. De atunci, femeia nu și-a mai văzut soțul.

„Am venit pe cont propriu în Zaporizhzhia [regiunea] pentru a întâmpina Anul Nou, împreună cu soțul meu”, a spus Ishkova. „Astăzi... tovarășii lui m-au sunat și mi-au spus că a murit. Ceea ce vreau să spun tuturor celor care luptă pentru bărbații lor iubiți … [este că] nu mai e timp, fiecare zi poate deveni fatală și, cel mai probabil, va fi. Luptă pentru ei chiar în acest moment, fă tot posibilul pentru ei”, a continuat ea. 

Ișkova a mai spus că mobilizarea la război și moartea soțului ei au „trezit-o” și a realizat că rușii sunt „de vină” pentru ceea ce se întâmplă astăzi.

„Am venit la Berdiansk... și vreau să vă spun că oamenii de aici nu au nevoie de acest [război]. Bărbații noștri mor degeaba”, a spus văduva. 

„Să fim mai conștienți de propriile alegeri, să nu închidem ochii la faptul că sute de mii de oameni mor astăzi [și] asta nu vi se arată la televizor”, a spus văduva. Un reprezentant al organizației de femei a declarat pentru The Moscow Times că Ișkova „nu este pregătită să vorbească cu presa în acest moment”.  

Organizația a devenit cunoscută în noiembrie, când cel puțin 30 dintre membrii săi au organizat un protest în centrul Moscovei pentru a cere guvernului rus să înceteze mobilizarea și să aducă bărbații acasă.

Mișcarea a devenit curând o țintă frecventă a atacurilor din partea propagandiștilor și a forțelor de securitate, care și-au acuzat membrii că au legături cu Occidentul. 

În urma unei plângeri a bloggerului pro-Kremlin Ilya Remeslo în noiembrie, canalul Telegram al mișcării, care are peste 38.000 de urmăritori, a fost marcat ca fiind „fake” de către Telegram. 

Organizația a transmis că după postarea videoclipului filmat de Ișkova nu au fost reacții sau amenințări din partea oficialilor ruși, deși a fost criticată.  

„Maria, îți transmitem cele mai sincere condoleanțe. Toate femeile noastre sunt cu tine”, au susținut femeile care fac parte din organizație, într-un comentariu public postat la videoclipul emoționant al văduvei. „Sperăm că Vladimir Vladimirovici [Putin] și cei responsabili pentru miile de vieți distruse nu se vor îneca în sângele băieților noștri când își vor umple paharele elegante până la refuz de Anul Nou! Să ardeți în iad”, au continuat femeile.

Aproximativ 300.000 de rezerviști au fost recrutați pentru războiul din Ucraina, după acțiunea de mobilizare „parțială” lansată în septembrie 2022.

Cel puțin 4.787 de bărbați mobilizați au fost uciși în Ucraina, potrivit unui bilanț independent al Mediazona și BBC. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri