Viktor Orban prelungește pe perioadă nedeterminată restricțiile de circulație în Ungaria

Data publicării:
viktor orban vorbind furios
Premierul Ungariei, Viktor Orban. Foto: GettyImages

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat, joi, că restricțiile de circulație se extind pe perioadă nedeterminată în țară, conform MTI. Măsurile au fost introduse în urmă cu două săptămâni pentru a limita răspândirea coronavirusului. Deplasările în afara locuinţei sunt permise doar pentru cumpărături de strictă necesitate.

Întreaga Europă urmăreşte ce se petrece în Ungaria în contextul măsurilor politice autoritare ale ţării cu privire la combaterea coronavirusului. Vera Jourova, comisar european pentru justiţie în fosta Comisie Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat preocuparea faţă de legea asupra stării de urgenţă, calificând drept problematice în special absenţa unui termen pentru capacitatea executivului de a guverna prin ordonanţe de urgenţă şi incriminarea dezinformării.

Noile dispoziţii îi vor permite premierului ungar să prelungească pe termen nedeterminat starea de urgenţă în vigoare de la 11 martie, fără a mai cere aprobarea parlamentului.

În cadrul acestui regim, guvernul poate „suspenda utilizarea anumitor legi prin decret, se poate eschiva de dispoziţii statutare şi poate introduce alte măsuri extraordinare”, prin ordonanţe guvernamentale, cu scopul de a garanta „sănătatea, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”.

Citiți și: Democrația, în pericol din cauza coronavirusului. Cum profită de pandemie liderii politici aspiranți la dictatură

Editor: Adrian Dumitru

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri