Viktor Orban s-a întâlnit cu Milorad Dodik, liderul sârbilor din Bosnia care amenință cu secesiunea

Data actualizării: Data publicării:
milorad dodik da mana cu viktor orban avand in fundal steagurile bosniei si ungariei
Vktor Orban (dreapta) a avut o întâlnire cu liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik (stânga) Foto: captură video arhivă Facebook Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit sâmbătă cu Milorad Dodik, liderul sârbilor bosniaci, care a anunţat recent un plan secesionist pentru entitatea sârbă care, de la încheierea războiului din fosta Iugoslavie, formează, împreună cu comunitatea musulmană şi croată, Bosnia şi Herţegovina, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres.

La întâlnirea de două ore, care a fost anunţată ca fiind privată şi la care presa nu a fost invitată, a participat şi ministrul ungar de externe, Peter Sijarto.

„Suntem recunoscători pentru înţelegerea Ungariei faţă de Republika Srpska şi suntem întotdeauna aici pentru a-i primi pe bunii noştri prieteni”, a declarat Milorad Dodik, care în prezent este reprezentantul sârbilor în cadrul preşedinţiei centrale a Bosniei şi Herţegovina, formată din trei membri.  Dodik a declarat, după întâlnire, că Republica Srpska şi Ungaria îşi continuă „cooperarea excelentă”.

Înainte de a se deplasa în entitatea sârbă din Bosnia, Viktor Orban s-a întâlnit cu înaltul reprezentant al comunității internaţionale pentru Bosnia, germanul Christian Schmidt.

Criză periculoasă în Balcani

Christian Schmidt avertizase în această săptămână că Bosnia se confruntă cu „cea mai mare ameninţare existenţială” de la sfârşitul războiului civil din 1992-1995 dintre sârbi, croaţi şi musulmani, care s-a încheiat cu un acord de pace prin care Bosnia a fost împărţită în două entităţi autonome (Federaţia Bosnia şi Herţegovina şi Republika Srpska) sub un singur guvern şi instituţii centrale.

Milorad Dodik, care şi-a anunţat uneori intenţia de a-i scoate pe sârbi din statul comun, a lansat recent o nouă ofensivă secesionistă, ameninţând să retragă Republika Srpska din instituţiile centrale, precum armata şi sistemul judiciar.

Christian Schmidt a avertizat că un asemenea demers ar încălca Constituţia şi Acordurile de pace de la Dayton (1995) şi „ar echivala cu o secesiune neproclamată”. Planurile lui Dodik „pun în pericol pacea şi stabilitatea ţării şi a regiunii”, evaluase acesta în raportul său semestrial privind situaţia din ţară.

Pe de altă parte, un reprezentant diplomatic al SUA urmează să sosească duminică în Bosnia pentru a discuta despre această criză, pe care Washingtonul o consideră, de asemenea, o „ameninţare existenţială” pentru stabilitatea regiunii.

Analiștii avertizează se prefigurează este cea mai gravă criză de la sfârșitul războiului bosniac din 1995, în care mii de oameni au fost uciși și au fost comise acte îngrozitoare de epurare etnică. Într-o țară în care diviziunile etnice dintre sârbi, bosniaci și croați au dus la crime de război în istoria recentă, nivelul tensiunilor interetnice îi neliniștește pe observatori, scrie CNN într-un comentariu în care se întreabă dacă Occidentul este dispus să facă totul pentru a opri un eventual alt război în Balcani, în condițiile în care se confruntă deja cu mai multe alte crize internaționale.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri