Vladimir Putin s-a supărat pe Erdogan după ce armata ucraineană a folosit drone turceşti împotriva separatiştilor ruşi din Donbas

Data publicării:
Vladimir Putin şi Recep Erdogan
Vladimir Putin şi Recep Erdogan, în timpul unui summit din 2017. Foto: Getty Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat vineri, în timpul unei discuţii telefonice cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, utilizarea de către armata ucraineană a unor drone militare turceşti, informează AFP.

Potrivit lui Putin, utilizarea de către forţele Kievului a unor drone militare de fabricaţie turcă de tip Bayraktar împotriva separatiştilor proruşi, constituie „o provocare”.

Preşedintele rus a criticat „politica distructivă” a Kievului, care vizează, în opinia lui, „să submineze acordurile de la Minsk” semnate în 2015 şi menite să pună capăt conflictului din estul separatist al Ucrainei, dar a cărui componentă politică nu a fost niciodată aplicată.

De asemenea, Vladimir Putin a subliniat „necesitatea ca Kievul să abandoneze orice tentativă de activităţi belicoase” în estul Ucrainei, potrivit unui comunicat al Kremlinului, informează Agerpres.

Aceste afirmaţii intervin în toiul tensiunilor între Rusia şi Ucraina, în condiţiile în care Moscova este acuzată că a comasat trupe la frontieră în vederea unei eventuale ofensive. Kremlinul dezminte orice plan în acest sens şi acuză la rândul său Kievul că pregăteşte o „aventură militară” împotriva separatiştilor în est.

Statul Major General ucrainean a comunicat la finele lui octombrie că o dronă turcească de tip Bayraktar a fost utilizată pentru prima oară într-o operaţiune de luptă, în cursul căreia a detectat o baterie de tunuri de artilerie a separatiştilor proruşi care trăgeau asupra poziţiilor armatei ucrainene şi a distrus unul dintre ele.

În 2018, Ucraina a achiziţionat 6 drone Bayraktar TB2 de la Turcia, intenţionând să cumpere alte 48 de astfel de dispozitive în viitorul apropiat.

Pe 14 decembrie 2020, Ministerul Apărării al Ucrainei a anunţat semnarea unui acord cu Turcia privind producţia de corvete şi drone de atac pentru nevoile armatei naţionale.

Utilizarea de drone de luptă în unele conflicte recente, precum cel dintre Azerbaidjan şi Armenia în 2020, a permis înclinarea balanţei raporturilor de forţă.

Forţele militare ale Ucrainei luptă din 2014 în estul ţării împotriva separatiştilor proruşi, într-un conflict soldat până acum cu 13.000 de morţi.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri