Wang Yi, noul ministru de Externe chinez, a fost invitat în SUA: „Ne așteptăm să accepte”

Data actualizării: Data publicării:
noul ministru de Externe chinez, Wang Yi
Wang a mai fost ministru de Externe între 2013 şi 2022. FOTO: Profimedia Images

SUA l-au invitat la Washington pe noul ministru de Externe chinez, Wang Yi, a anunţat marţi Departamentul de stat american, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Predecesorul lui Wang, Qin Gang, a fost înlăturat brusc din funcţie la sfârşitul lui iulie, după ce nu a mai fost văzut în public circa o lună.

Statele Unite i-au adresat invitaţia lui Wang în cursul unei întâlniri desfăşurate luni între oficiali americani şi chinezi, a menţionat marţi în faţa presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat Matthew Miller.

„Am adresat invitaţia care i-a fost făcută anterior fostului ministru de Externe, Qin Gang, şi am subliniat că respectiva invitaţie s-a transferat ministrului Yi”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Acesta a adăugat că nu poate spune dacă invitaţia a fost sau nu acceptată de Beijing.

„Ne aşteptăm, fireşte, să fie acceptată şi este o deplasare care ne aşteptăm să aibă loc, dar încă nu am programat data”, a spus Miller.

Secretarul de stat american Antony Blinken a fost în vizită la Beijing în iunie pentru a se întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping şi înalţi oficiali, inclusiv Wang şi Qin. Blinken s-a mai întâlnit cu Wang în iulie la Jakarta.

Wang a mai fost ministru de Externe între 2013 şi 2022.

Au existat speculaţii intense privind soarta lui Qin (57 de ani), care a fost văzut ultima dată în public la Beijing pe 25 iunie. După ce a dispărut din vederea publicului, s-a spus iniţial că este bolnav, dar şi că este implicat într-o relaţie sau este anchetat pentru alte fapte.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri