Washington Post: Teroriștii Hamas erau pregătiți și pentru faza a doua a atacului din Israel. Ce arată hărțile găsite asupra lor

Data actualizării: Data publicării:
tanc-distrus-hamas-israel
Un tanc distrus de militanții Hamas la începutul operațiunii „Potopul Al-Aqsa”. Foto: Profimedia Images

Gruparea teroristă Hamas avea planuri ambițioase dincolo de masacrul din 7 octombrie, inclusiv să ajungă în Cisiordania și în marile orașe israeliene pentru a declanșa un război cu Israel, scrie The Washington Post, care citează oficiali din serviciile de informații din patru țări Occidentale și din Orientul Mijlociu.

Teroriștii Hamas plănuiau să efectueze a doua etapă a atacului în marile orașe și baze militare israeliene. Potrivit Washington Post, membrii Hamas aveau la ei suficientă hrană și muniție pentru a rezista câteva zile. De asemenea, s-a descoperit că militanții aveau hărți și informații pentru un atac până la granița cu Cisiordania.

Sursele publicației au spus că Hamas spera că un alt atac va „declanșa un răspuns puternic israelian” și va provoca un conflict major în Orientul Mijlociu. Pentru a atinge acest scop, militanții au fost însărcinați, printre altele, să ardă case, „luând cât mai mulți ostatici și ucigând cât mai mulți oameni”.

Informații de recunoaștere și hărți care sugerează că Cisiordania a fost o țintă pentru incursiunea brutală au fost descoperite în posesia uneia dintre unitățile de asalt care au intrat în Israel.

În plus, sursele publicației spun că teroriştii au avut la ei provizii pentru câteva zile, indicând planurile unei incursiuni mai profunde.

„Au plănuit o a doua fază, inclusiv în marile orașe și baze militare israeliene”, a declarat un înalt oficial israelian.

„Dacă s-ar fi întâmplat asta, ar fi fost o victorie uriașă de propagandă – o lovitură simbolică nu numai împotriva Israelului, ci și împotriva Autorității Palestiniene”, a spus un oficial american, făcând referire la guvernul care administrează părți din Cisiordania.

Hamas a răsturnat Autoritatea Palestiniană, care este controlată de gruparea rivală Fatah, în Gaza în 2007, printr-o lovitură de stat violentă și de atunci a rămas la putere în Fâșie.

Ca parte a efortului său de culegere de informații înainte de 7 octombrie, Hamas a compilat informații de la zilieri din Gaza cărora li se permitea să intre în Israel în fiecare zi pentru a lucra, au declarat diferiți oficiali de informații din mai multe țări pentru The Post.

Mulți dintre muncitori au lucrat în comunitățile care au fost devastate de Hamas, unde familii întregi au fost împușcate, arse de vii și mutilate în casele lor.

Hamas a desfășurat, de asemenea, drone ieftine pentru a cartografia comunitățile din sud și a monitorizat site-uri web pentru a studia viața în kibutzuri.

Ali Soufan, un fost oficial al FBI pentru combaterea terorismului, a declarat pentru The Post că colectarea de informații a Hamas nu a fost incredibil de sofisticată, dar a fost bine gândită.

„Dacă ești în închisoare, studiezi sistemul de securitate al închisorii. Asta a făcut Hamas de 16 ani”, a spus el. „Informațiile lor la sol au fost mult mai bune decât orice le-ar fi putut oferi iranienii”.

Cum și-a planificat Hamas atacul. Israelul „a fost înșelat”

Washington Post scrie și cum au fost păcăliți israelienii de gruparea teroristă. 

Hamas a părut să respecte încetarea focului cu Israelul în urma unei lupte din mai 2021 și a rămas departe de ciocnirile ulterioare israeliene cu gruparea teroristă Jihadul Islamic Palestinian.

„Hamas nu mai vrea războaie” a fost un mesaj binevenit, a declarat Michael Milshtein, fostul șef al Afacerilor Palestiniene din cadrul Serviciului de Informații Militare al IDF, pentru The Post.

În schimb, Israelul a mărit permisele de muncă până la 20.000, permițând, în același timp, ca milioane de dolari ajutor pentru dezvoltare din Qatar să intre în Fâșie, a declarat fostul șef al Serviciului de Informații Militare Amos Yadlin.

Între timp, Israelul a fost distras de ceea ce a fost văzut în mod eronat ca o amenințare mai proeminentă: un val de teroare care a luat zeci de vieți israeliene și ciocniri cu palestinienii din Cisiordania.

Israelul „a permis ca Hamas să construiască o armată palestiniană și a continuat să-și spună că Hamas ar putea fi descurajat”, a spus Yadlin, adăugând că Israelul „a fost înșelat”.

Ca răspuns la masacru, Israelul a lansat o ofensivă aeriană și terestră intensă pentru a distruge Hamas. Ofensiva a ucis peste 11.000 de oameni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas. Cifra nu poate fi verificată în mod independent și se crede că include agenți teroriști și civili uciși de rachetele palestiniene trase greșit.

Potrivit actualilor și foștilor experți în informații și contraterorism, Hamas se aștepta la răspunsul israelian și a fost dispus să facă sacrificiul pentru a sabota eforturile de normalizare între Israel și lumea arabă, cum ar fi cu Arabia Saudită.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri