Zelenski critică plafonul de 60 de dolari pentru petrolul rusesc: Nu este o decizie serioasă

Data publicării:
volodimir zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat sâmbătă plafonarea preţului pentru un baril de petrol rusesc la 60 de dolari printr-un acord al UE, G7 şi Australiei, afirmând că "nu este o decizie serioasă", informează Agerpres.

"Nu este o decizie serioasă să se stabilească o astfel de limită pentru preţul rusesc, este foarte confortabil pentru bugetul statului terorist", a afirmat Zelenski, în mesajul său de seară.

Cursul barilului de petrol rus (ţiţei Ural) este în prezent în jur de 65 de dolari, puţin sub plafonul european, notează AFP.

"Rusia a provocat deja pierderi uriaşe tuturor ţărilor prin destabilizarea pieţei energetice, iar lumea întreagă nu îndrăzneşte să o dezarmeze energetic. Este o poziţie slabă. Păcat că s-a pierdut atâta timp", a spus Zelenski, citat de pravda.ua.

"Dacă preţul este limitat la 60 de dolari, în loc de 30, cum au discutat, în special Polonia şi statele baltice, atunci bugetul rus va primi 100 de miliarde de dolari pe an. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru război şi pentru sponsorizarea altor organizaţii teroriste. Aceşti bani vor destabiliza tocmai ţările care au evitat să ia o decizie serioasă", a mai spus preşedintele ucrainean.

Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri