Zelenski îl critică dur pe Macron: Unii vor să fie lideri. Pentru a fi, nu trebuie să te consideri unul, ci să te comporți ca un lider

Data actualizării: Data publicării:
Kiev French President Emmanuel Macron and Ukrainian President Volodymyr Zelensky give a joint press conference
Zelenski îl critică dur pe Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că „pur și simplu” nu poate vedea „condițiile prealabile pentru încheierea războiului”. Acesta a spus, din nou, că este gata să discute cu Putin pentru a găsi o soluție de pace. Zelenski l-a criticat dur pe Emmanuel Macron, după ce președintele francez a declarat că „Rusia nu trebuie umilită”.

Într-un interviu pentru Financial Times, citat de CNN, Zelenski a spus că, deși „orice război ar trebui să se încheie la masa negocierilor”, poziția pentru „victorie trebuie obținută pe câmpul de luptă”.

El a recunoscut că „restabilirea frontierelor pe care le controlam înainte de 24 februarie” – data invaziei ruse – ar putea fi considerată o „victorie temporară importantă”. Însă, Zelenski a insistat că acesta este un „război pentru independență”.

„Independența, în opinia mea, și în opinia majorității poporului nostru, este recâștigarea tuturor teritoriilor noastre, restabilirea întregii noastre integrități teritoriale și suveranitatea inviolabilă a Ucrainei”, a spus Zelenski.

„Am pierdut deja prea mulți oameni pentru a ceda pur și simplu teritorii”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski îl critică dur pe Macron

Zelenski l-a criticat dur pe președintele francez Emmanuel Macron după ce a declarat că Rusia nu trebuie „umilită”. 

„Unii oameni vor să fie lideri. Pentru a fi un lider, nu trebuie să te consideri unul, ci să te comporți ca un lider”, a spus Zelenski. „Cum putem obține o încetare a focului pe teritoriul Ucrainei fără a asculta poziția țării și fără a asculta poziția liderului acestei țări?”

Într-un apel telefonic cu președintele rus Vladimir Putin pe 28 mai, liderii Franței și Germaniei i-au cerut din nou lui Putin încetarea focului și să discute direct cu Zelenski.

Într-un interviu publicat sâmbătă, președintele francez a spus că „nu trebuie să umilim Rusia, astfel încât în ​​ziua în care luptele încetează să putem construi o rampă de ieșire prin mijloace diplomatice. Sunt convins că rolul Franței este să fie o putere mediatoare”.

Zelenski a spus că Macron, ca lider al formatului de negocieri Normandia care a existat înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, „are o înțelegere profundă a tuturor detaliilor, a tuturor angajamentelor încheiate cu Federația Rusă și a nerespectării de către Rusia a acestor acorduri.”

Zelenski: Sunt pregătit pentru negocieri directe cu Putin

Președintele ucrainean a spus că este pregătit pentru negocieri cu Rusia, dar că singura persoană capabilă să discute despre încheierea războiului este Putin însuși.

„Orice război ar trebui să se încheie la masa negocierilor”, a spus el. „Așa s-a întâmplat în istorie. Sunt încă hotărât, indiferent dacă vreau sau nu, sunt pregătit pentru negocieri directe cu președintele Putin, dacă suntem gata să discutăm serios să punem capăt acestui război.”
Zelenski a mai spus că blocarea porturilor de către Rusia, care împiedică exporturile de cereale, „este o amenințare globală”.

„Există doar o latură a acestei amenințări; aceasta este Federația Rusă. Nu există dialog aici. Aceasta este o amenințare foarte concretă și tangibilă pentru Asia, Africa și anumite țări din Europa”, a spus președintele ucrainean.

„Înțelegem că consecințele care ar urma ar putea fi foametea și migrația care vor afecta Europa. Deci, consecințele ar putea fi foarte grave”, a mai spus președintele Ucrainei.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri