Fotografiile din trafic pot aduce amenzi usturătoare pentru cei care le postează pe rețelele sociale. Până la cât ajung sancțiunile

Data actualizării: Data publicării:
masina
Fotografiile din trafic pot aduce amenzi usturătoare. Foto: Captură video

Distracția pe internet pe seama șoferilor care parchează mașinile în locuri interzise îi poate costa mii de lei pe cei care le postează pe rețelele sociale. Potrivit legii, dacă se vede clar numărul de înmatriculare, proprietarul mașinii are dreptul să depună o plângere la autoritatea care supraveghează prelucrarea datelor personale. Sancțiunea nu este deloc mică, și poate ajunge până la 30 de mii de lei. Mai grav este când în urma postării mașina este și vandalizată, pentru că pot fi cerute despăgubiri în instanță.

Pe unul dintre cele mai mari grupuri online din București apar mașini parcate pe trecerile de pietoni, urcate pe borduri și chiar blocând intrările în bloc. La fiecare postare urmează un val de comentarii ale altor șoferi, deranjați de fenomen. În majoritatea situațiilor în postări se vede clar numărul de înmatriculare, iar legea spune că trebuie ascuns.

„Informațiile referitoare la numerele de înmatriculare ale autoturismelor reprezintă date cu caracter personal, deoarece conduc la identificarea în mod indirect a proprietarilor – persoane fizice – ale vehiculelor respective.”

-E normal să se posteze cu numărul de înmatriculare?
-Cred că da.
-De ce?
-Să vadă și ceilalți cine este persoana respectivă.

Dacă proprietarul mașinii se simte deranjat că numărul de înmatriculare a apărut pe internet, poate sesiza instituția care se ocupă cu prelucrarea datelor personale, iar sancțiunile pot ajunge până la 30 de mii de lei. Sunt și situații în care mașinile au ajuns să fie vandalizate.

Cristian Ene- avocat: În situația în care prin postarea respectivă cel care a postat determină și o distrugere a unui bun, atunci postarea atunci se va trage la răspundre penală persoana care prin postare instigă la săvârșirea de infracțiuni.

Deși postările cu plăcuțele la vedere sunt ilegale, la fel de ilegale sunt și parcările făcute de șoferi. În 2021, în Capitală, au fost mii de amenzi.

Andra Arsintescu- purtător de cuvânt Brigada Rutieră: Polițiștii Brigăzii Rutiere au aplicat peste 32 de mii de amenzi pentru opririle și staționările neregulamentare.

Sancțiunile pentru parcările ilegale pornesc de la 290 de lei la 725 de lei.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri