Militarii români şi americani fac exerciţii de apărare antiaeriană deasupra Mării Negre

Data actualizării: Data publicării:
exercitiu-militar-romania-sua-marea-neagra
Avioane F-16 zboară deasupra fregatei Mărăşeşti în cadrul exerciţiului militar România-SUA din Marea Neagră. Foto: Facebook/Forţele Navale Române

România şi SUA au organizat un exerciţiu naval în Marea Neagră, care a inclus exerciţii de apărare antiaeriană, la care au participat fregata „Mărășești", patru avioane F-16 şi un elicopter Puma româneşti, alături de distrugătorul USS Porter și tancul petrolier USNS „Laramie" ale Marinei militare americane, informează MApN.

„În domeniul naval, exercițiul a constituit prima activitate de instruire comună româno-americană din acest an și a avut ca obiectiv întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianței Nord- Atlantice în zona de Sud-Est a Europei, precum şi creșterea nivelului de interoperabilitate, demonstrând, încă o dată, implicarea SUA în asigurea securității în zona Mării Negre”, se arată în comunicatul ministerului.

Conform MApN, fregata Mărășești este nava-comandant a pachetului de forțe maritime „Gata de acțiune" al Forțelor Navale Române.

exercitiu-militar-romania-sua-marea-neagra-nave
Imagine din timpul exerciţiului naval, de pe fregata Mărăşeşti. Foto: Facebook/Forţele Navale Române

Exerciţiul a inclus misiuni de tip ADEX (exerciții de apărare antiaeriană), executate cu aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană de la Borcea.

În urmă cu câteva zile, un avion de luptă rusesc Su-24 a fost filmat zburând la joasă altitudine și la foarte mică distanță de distrugătorul american USS Donald Cook, aflat în Marea Neagră.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

US Navy a explicat că operează în Marea Neagră pentru a le da încredere aliaţilor din regiune şi „a asigura securitatea şi stabilitatea” în zonă. USS Donald Cook operează alături de distrugătorul USS Porter şi nava de alimentare USNS Laramie.

„Parteneriatul strategic cu SUA este unul dintre pilonii apărării și securității României. Într-un mediu de securitate tot mai dinamic, cum este cel din Marea Neagră, cooperarea dintre Armata României și forțele americane dislocate în Europa contribuie la consolidarea abilității de a reacționa, rapid și eficient, la un spectru larg de amenințări la adresa siguranței sociale pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice", informează MApN.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri