Ministrul Apărării a explicat de ce România a cumpărat avioane F-16

Data publicării:
Primele avioane F-16 ale Romaniei_fb Motoc (1)

Mihnea Motoc, ministrul Apărării, a răspuns unei persoane de ce România a achiziționat aeronave F-16 în detrimentul unora noi.

Primele avioane F-16 ale Romaniei_fb Motoc (1)

Ministrul a precizat că cele 12 avioane F-16 sunt modernizate recent și care „au trecut printr-un MLU (Mid Life Upgrade).”

Nu e vorba de o achiziție, ci de constituirea unei capabilități propriu-zise (formare personal navigant și tehnic, armamente, comunicații, elemente de criptografiere, mentenanță etc). Argumentele au ținut de interoperabilitatea cu alte Forțe aeriene NATO (10 țări aliate din cei peste 20 de membri ai Clubului F-16), raportul performanță-cost, testarea extensivă în luptă a avioanelor F-16, eligibilitatea viitoare pentru F-35 etc. Aparatele achiziționate mai au peste 50% resursă, care poate fi și mai mult extinsă”, a punctat Mihnea Motoc, într-un comentariu ce însoțea câteva fotografii cu cele șase avioane care vor fi preluate de la Portugalia.

Cele șase aparate de zbor vor fi aduse la baza de la Feteşti, urmând ca restul de șase să sosească în România la începutul anului viitor.

Avioanele au fost cumpărate de Forţele Aeriene Române pentru 628 de milioane de euro. Suma include pregătirea piloţilor timp de un an, livrarea armamentului şi modernizarea avioanelor.

Prima escadrilă de aparate militare achiziţionată nu este suficientă pentru ca ţara noastră să îşi apere singură spaţiul aerian. Ministerul Apărării doreşte să demareze anul viitor procedurile pentru cumpărarea unei noi escadrile de avioane F16.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri