Firmele româneşti de IT aduc mai mulţi bani decât turismul

Data publicării:
softisti

Bogdan lucrează de şase ani pentru una dintre cele mai mari firme de IT din România. A început ca administrator de reţele, apoi s-a specializat în analizarea viruşilor informatici.

Am prins începutul internetului în România, primele conexiuni au fost prin anii 2000, am început să învăț mai multe despre calculatoare, despre cum funcționează și fascinația a rămas”, spune Bogdan Botezatu, specialist IT.

Compania pentru care lucrează Bogdan are afaceri de peste 35 de milioane de euro. Aproape toţi banii, mai precis 98 la sută, vin din exporturi.

Țările principale care ne interesează în momentul de față sunt America de Nord, Canada, Franța, Spania”, spune Cătălin Coșoi, director în cadrul unei companii de IT.

Cererea tot mai mare din străinătate a fost un scut împotriva crizei pentru cele mai multe firme de IT autohtone. În prezent, în ţară sunt circa 30.000 de softişti care dezvoltă tot soiul de produse, de la site-uri web până la antiviruşi şi aplicaţii pentru telefoanele mobile.

Este o competiție acerbă în sectorul acesta, unul dintre cele mai importante elemente de diferențiere îl reprezintă costul forței de muncă”, afirmă Andreea Păun, specialist în resurse umane.

Tinerii din sectorul IT sunt tentați să plece în străinătate, unde primesc salarii de peste trei ori mai mari decât în România. În ţară, un începător primeşte 500 de euro, în timp ce un specialist poate ajunge la peste 2.500 de euro. În această situaţie nu sunt mai mult de 10 la sută, aşa că e de înţeles că cei mai buni aleg să emigreze.

Majoritatea companiilor mari, gen Facebook, Microsoft, Google au foarte mulți angajați români”, adaugă Cătălin Coșoi.

Anul trecut, firmele de IT au exportat servicii de 1,4 miliarde de euro, cu 20% mai mult faţă de 2012. IT-ul se află pe locul al doilea în topul exporturilor de servicii. Transporturile conduc clasamentul, cu o valoare de 3,6 miliarde de euro. Sectorul IT ar putea fi putut avea o evoluţie şi mai bună, dar pentru asta are nevoie de mai mulți specialişti.

Șomajul în industria noastră este zero. Companiile angajează pe toţi cei care au calificare în domeniu, pentru că este nevoie”, susține Valerica Dragomir, director executiv Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii.

În România sunt circa 64.000 de specialişti în domeniul tehnologiei, potrivit unei firme de cercetare, ceea ce înseamă cei mai mulţi programatori, raportat la populaţie, din Uniunea Europeană.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri