Facebook desființează conturi false care lăudau PSD

Data actualizării: Data publicării:
sample-content-3.6.18.006

Facebook spune că a eliminat patru pagini, 26 conturi de F­acebook și un grup din România care făceau parte dintr-o rețea ce opera în România prin conturi false, dar și reale, spune șeful pentru Cyberseccurity al companiei, Nathaniel Gleicher.

Foto: Facebook

"Ei au distribuit, de asemenea, conţinut care incita la dezbinare și au promovat conținut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de știri", spun cei de la Facebook.

"Am eliminat 30 de pagini grupuri și conturi din România, parte a unei rețele coordonate menite să inducă oamenii în eroare. Clonau pagini care imitau surse reale de știri, dar postau conținut partizan pro PSD", a spus într-un comunicat de presă Nathaniel Gleicher, șeful pentru cyber-security al Facebook.

"Au făcut tot ce au putut pentru a-și ascunde identitatea, dar analizele noastre arată că o parte din activitate a fost legată de un om din partidul de la putere, PSD", a mai spus oficialul companiei.

El a adăugat că aceste conturi eliminate aveau 1.500 de urmăritori (followers) și bugetul de publicitate a fost mic, 650 de dolari. Primele reclame au fost postate de în 2013, ultimele, în 2019.

În total, Facebook a anunţat că a închis 137 de pagini, grupuri şi conturi Instagram din Marea Britanie şi alte 31 din România, pentru că au avut un comportament neautentic coordonat.

Persoanele din spatele conturilor respective se prezentau ca fiind activişti de extremă-dreapta sau anti-extremă-dreapta şi au administrat conturi false pentru a propaga ura şi a răspândi comentarii cu rol de dezbinare, de ambele laturi ale dezbaterilor politice din Marea Britanie, a scris Nathaniel Gleicher.

Aceştia au postat frecvent despre ştirile locale şi politice pe subiecte care au inclus imigraţia, libera exprimare, rasism, probleme ale comunităţii LGBD, politici de extremă-dreapta, probleme între India şi Pakistan, credinţe religioase, între care islam şi creştinism.

Aproximativ 175.000 de conturi urmăreau una sau mai multe din aceste pagini şi circa 4.500 de conturi urmăreau unul sau mai multe din conturile Instagram închise.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri