Pasiunea pentru jocuri electronice, transformată în meserie

Data publicării:
dreamhack-1

Unii au transformat însă pasiunea sau dependenţa în meserie şi fac profituri frumoase din jocurile online. În acest weekend, în Bucureşti s-au adunat cei mai buni jucători din lume într-o competiţie cu premii de peste 50.000 de dolari.

La 25 de an, Silviu are deja un renume. În lumea amatorilor de jocuri de pretutindeni e cunoscut sub numele de scenă „NightenD", cu care a obţinut rezultate impresionante la numeroase competiţii internaţionale. A fost atras de jocuri în urmă cu 10 ani, iar acum pasiunea pentru acestea a devenit meserie. 3.000 de euro a investit în computer şi accesorii pentru a face performanţă.

„Primii ani, când eram copil, jocul era prioritar, eram puțin dependent, acum e meseria mea, e jobul meu. Într-o zi mă antrenez 7, 8 ore”, a afirmat Silviu Lazăr, jucător profesionist.

Răzvan este jucător amator, însă a devenit dependent de competiții online, acesta fiind şi un motiv de ceartă cu părinţii.

Acum joc 5-6 ore pe zi, înainte jucam până la 10 ore pe zi. Am avut conflicte cu părinții. Sunt jocuri de strategie, cunosc oameni care mă învață să profesez”, a povestit acesta.

În America, ţările nordice şi cele asiatice, jocurile pe calculator sunt recunoscute ca sport și atrag anual mii de oameni din toată lumea, unde se câştigă zeci de mii de euro lunar. Profilul jucătorului arată că mulți sunt elevi sau studenți, cu vârste între 15 şi 25 de ani. Iar aceștia câştigă premii importante în turneele mondiale.

Toţi jucătorii care participă la competiţiile din SUA primesc viză de sportiv. În Coreea e recunoscut de mulţi ani şi noi suntem în curs de oficializare a acestui sport în România. Suntem în aceeaşi categorie cu şahul, îţi foloseşti ochii, mintea, mâna”, a explicat Silviu Stroie, organizator.

„Au fost luni când ne antrenam 10 ore pe zi. E o oboseală psihică foarte mare. Trebuie sa fii foarte stabil psihic, foarte calm”, a spus Alexandru Dragoș Ardeleanu, jucător profesionist.

Dependenţa de jocurile pe calculator a fost însă inclusă în clasificarea bolilor psihiatrice de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Cifrele sunt îngrijorătoare: între 9 şi 12% din băieţi pot fi consideraţi dependenţi, iar in cazul fetelor se ajunge la 5%. În Coreea de Sud, cea mai mare cultură a jocurilor din întreaga lume, autorităţile sunt alarmate de faptul că numărul celor care devin dependenți de jocurile video crește rapid. În urmă cu opt ani, 10 tineri dependenţi de jocuri au murit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri