Sari la conținut

A fost inventată fotosinteza artificială. Procedeul curăță aerul poluat și produce energie

Cercetătorii de la University of Central Florida (UCF) au creat un sistem care transformă gazele cu efect de seră în aer curat prin intermediul unui proces denumit „fotosinteză artificială”. Dispozitivul produce în acelaşi timp energie.

fotosinteza artificiala

Foto: UCF/Bernard Wilchusky

Sistemul dezvoltat de cercetătorii americani ar putea fi amplasat în viitor lângă fabricile care emit cantităţi mari de dioxid de carbon, pentru a capta acest gaz cu efect de seră cu scopul de a îl descompune în materii organice nepericuloase, generând în timpul acestui proces energie solară. Potrivit creatorilor săi, noul dispozitiv ar putea să contribuie considerabil la reducerea gazelor cu efect de seră, asociate declanşării fenomenului de încălzire globală.

Cercetătorii americani au dezvoltat o metodă pentru a declanşa o reacţie chimică la nivelul unui material sintetic denumit „cadru metal-organic” (metal-organic framework/MOF, n.red.).

La fel cum plantele transformă dioxidul de carbon sub acţiunea luminii solare în nutrimente, procesul inventat de savanţii americani descompune gazele cu efect de seră şi generează energie.

Deşi oamenii de ştiinţă au încercat de mulţi ani să pună în practică această idee, a fost dificil pentru ei să găsească o metodă fezabilă pentru a declanşa reacţia chimică în cauză, deoarece razele ultraviolete, deşi au suficientă energie, reprezintă doar 4% din totalul fluxului de lumină solară care ajunge pe Terra.

Spectrul luminos vizibil este abundent, însă el poate fi detectat în întregime de un număr foarte mic de materiale pentru a declanşa acel tip de reacţie.

Cercetătorii de la UCF au folosit titan în combinaţie cu molecule organice. Acestea din urmă au acţionat ca un fel de ”antene care culeg lumina”, au precizat creatorii dispozitivului. Moleculele utilizate pot fi modelate pentru a absorbi culori specifice din spectrul luminos, iar savanţii de la UCF au decis să îl seteze pentru culoarea albastră. Apoi, cercetătorii au asamblat un fotoreactor cu leduri albastre, pe care l-au testat. În urma reacţiilor chimice declanşate, dioxidul de carbon a fost transformat în două structuri inofensive pe bază de carbon - formiat şi formamidă. Ambele intră în componenţa energiei solare. În acelaşi timp, dispozitivul a contribuit la curăţarea aerului, au explicat savanţii americani.

Cercetătorii doresc să afle dacă şi alte lungimi de undă din spectrul vizibil pot să declanşeze aceeaşi reacţie, fapt ce ar putea avea un impact major asupra concentraţiei de gaze cu efect de seră din atmosfera Terrei.

În viitor, astfel de sistem vor putea fi integrate în acoperişurile locuinţelor realizate din astfel de materiale, pentru a curăţa aerul din cartiere şi să alimenteze imobilele cu energie ”curată”.

Sursa: News.ro