Agenția Europeană de Mediu: Consumul de petrol pentru fabricarea de obiecte plastice va crește de trei ori până în 2050

Data publicării:
plaje acoperite de tone de deșeuri din plastic
Imagini dezolante. Plajele din Bali sunt acoperite de tone de deșeuri din plastic. Foto GettyImages

Ieftinirea petrolului, care duce la ieftinirea producției de materiale plastice, și creșterea utilizării plasticului pentru echipamente de protecţie vor afecta și mai tare biodiversitatea, avertizează experții Agenţiei Europene pentru Mediu. Dacă se păstrează ritmul actual, consumul de petrol pentru fabricarea de obiecte plastice va crește de trei ori până în 2050. 

Țările Uniunii Europene trebuie să devină mai inteligente în ceea ce priveşte utilizarea plasticului şi promovarea reciclării, au declarat joi reprezentanţii Agenţiei Europene pentru Mediu (EEA), citaţi de DPA, potrivit Agerpres.

Utilizarea plasticului de unică folosinţă pentru echipamente de protecţie, precum măşti sanitare şi ambalaje pentru mâncare la pachet, a crescut în timpul pandemiei de coronavirus, afirmă specialiştii de la EEA.

Reducerea activităţilor economice şi scăderea abruptă a preţurilor globale ale petrolului au făcut ca producţia de noi obiecte din plastic să devină "semnificativ mai ieftină", în loc să folosească materiale plastice reciclate, avertizează EEA.

Problemele asociate utilizării plasticului includ un impact negativ asupra biodiversităţii, deşeurilor şi modificărilor climatice, întrucât carburanţii fosili sunt folosiţi pentru fabricarea produselor din plastic.

„Dacă producţia şi utilizarea plasticului vor continua să crească aşa cum este prevăzut, industria plasticului va ajunge să reprezinte 20% din folosirea globală a petrolului până în 2050, o creştere substanţială în raport cu procentul de 7% din zilele noastre”, au explicat aceiaşi specialişti europeni.

Europenii și risipa de plastic

EEA, o agenţie al cărei sediu general se află la Copenhaga, recomandă implicarea factorilor de decizie politică, a reprezentanţilor marilor industrii şi a consumatorilor în eforturile depuse pentru „a se face trecerea spre o abordare circulară şi sustenabilă” în privinţa utilizării materialelor plastice.

Plasticul are numeroase utilizări, fiind folosit inclusiv pentru fabricarea de ambalaje, produse electronice, textile, piese auto şi obiecte de mobilier.

Textilele fabricate din fibre sintetice, precum poliester şi nailon, alcătuiesc o altă problemă asociată acestui fenomen, menţionată într-un raport separat întocmit de EEA.

Estimările actuale sugerează că locuitorii din UE aruncă aproximativ 11 kilograme de textile per persoană în fiecare an, iar aproximativ 66% din această cantitate, aproximativ 7 kg, constă în fibre sintetice.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri