Concentrația de gaze cu efect de seră a crescut dramatic în 2020, în ciuda carantinei: „Trebuie să ne revizuim întregul stil de viață”

Data publicării:
o persoana in fata unei fabrici poluante imagine ilustrativa
FOTO: Getty Images

Concentrația de gaze cu efect de seră din atmosfera Pământului a atins un nou record anul trecut și continuă să fie pe o tendință nesatisfăcătoare, a anunțat Organizația Meteorologică Mondială, agenție din cadrul ONU, conform Reuters.

Un nou raport al OMM arată că nivelurile de dioxid de carbon au crescut la 413,2 părți per milion în 2020, depășind tendința care s-a conturat în ultimul deceniu, acest lucru în ciuda scăderii temporare a emisiilor cauzată de perioada de lockdown anti-coronavirus.

Secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a spus că actuala creștere a concentrației de gaze din atmosferă va duce la creșteri de temperaturi mult mai mari decât era estimat și că acestea vor depăși cu mult ținta de 1,5 grade Celsius în plus față de perioada pre-industrială, stabilită de Acordul Climatic de la Paris.

„Nu suntem deloc pe drumul cel bun. Trebuie să reanalizăm sistemele industriale, energetice și de transport și întregul nostru stil de viață”, a adăugat el, cerând și angajamente serioase la conferința COP26, care urmează să se desfășoare la sfârșitul acestei săptămâni în Marea Britanie.

O analiză a economiștilor Reuters a arătat că pentru a atinge țintele Acordului Climatic de la Paris, guvernele lumii trebuie să facă investiții de 2-3% din producția mondială din fiecare an până în 2050. Costurile lipsei de acțiune, însă, vor fi dramatice și mult mai mari.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri