Galerie Foto Îngrijorare după descoperirea unui canion adânc de câțiva kilometri sub un ghețar din Antarctica: "Asta nu e de bun augur"

Data actualizării: Data publicării:
canion glaciar in antarctica
Un canion care ajunge până la câţiva kilometri adâncime a fost descoperit sub un gheţar din Antarctica. FOTO: www.antarctica.gov.au

Un canion care ajunge până la câţiva kilometri adâncime a fost descoperit sub un gheţar din Antarctica, fapt considerat îngrijorător de către cercetătorii care atrag atenția asupra efectelor dramatice ale încălzirii globale.

Mai mulți cercetători australieni au descoperit canionul sub gheţarul Vanderford din estul Antarcticii, cu ajutorul Nuyina, o navă spărgător de gheaţă, în timpul efectuării unor teste ale apei în apropierea gheţarului.
Canionul se întinde la 60 km distanţă de gheţar, ceea ce indică faptul că acesta s-a micşorat semnificativ.

Conducătorul expediţiei, Lloyd Symons a declarat că această vale, ce se întinde pe cel puţin 3,5 km sub gheţar, ar putea avea un impact major asupra vitezei de topire a gheţii, scrie Agerpres.

Un canion care ajunge până la câţiva kilometri adâncime a fost descoperit sub un gheţar din Antarctica. FOTO: www.antarctica.gov.au
Un canion care ajunge până la câţiva kilometri adâncime a fost descoperit sub un gheţar din Antarctica. FOTO: www.antarctica.gov.au

"Faptul că există un canion atât de adânc sub acest gheţar este posibil să permită apei mai calde să pătrundă sub gheţar", a spus el pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC).

"Una dintre problemele gheţarilor din Antarctica din acest moment este că sunt erodaţi de dedesubt de apele mai calde care coboară din nord. Dacă există un canal adânc sub acest gheţar, atunci este posibil ca acest lucru să nu fie de bun augur pentru gheţarul Vanderford, însă acest lucru necesită, desigur, studii suplimentare", a adăugat specialistul.

Cercetătorii specialişti în acustică de la bordul navei Nuyina au cartografiat canionul pe o perioadă de 24 de ore după descoperirea acestuia. Constatările echipei urmează să fie împărtăşite climatologilor şi glaciologilor pentru a se determina modul în care prezenţa canionului afectează gheţarul.

Descoperirea reprezintă o dovadă a tehnologiei de cartografiere acustică de ultimă generaţie de la bordul Nuyina, a declarat Sussan Ley, ministrul Mediului din Australia.

"Nuyina demonstrează că Australia a deschis uşa către noi niveluri de cercetare polară, care ne vor ajuta să dezvăluim secretele ecosistemelor maritime din Oceanul de Sud şi să ne consolidăm extinderea pe continent şi înţelegerea climei la nivel mondial", a spus oficialul. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...