Invenție revoluționară: Doi antreprenori au început producția de hârtie fără să folosească arbori tăiați

Data publicării:
Foto: GettyImages

Se poate face hârtie fără copaci? Doi antreprenori din Australia s-au ambiționat să afle și au arătat că se poate. Au petrecut un an cercetând o posibilă alternativă care ar putea servi drept materie primă pentru fabricarea hârtiei. Și au reușit. Acum sunt singurii din lume care produc hârtie din... piatră.

Ce e fascinant la hartia din piatră este că este rezistentă la apă, este rezistentă la rupere, este incredibil de durabilă și nu folosește niciun copac.

Ideea de a produce hârtie din piatră i-a costat pe cei doi antreprenori australieni 30 de mii de dolari din economiile proprii. În doar câteva luni, filmulețul de prezentare a ajuns la peste 10 milioane de oameni. În prima etapă au produs 5 mii de notebook-uri, iar doi ani mai târziu au ajuns la 70 de mii de produse pentru clienți din 81 de țări.

O alternativă durabilă la un produs folosit de zi cu zi - așa au numit cei doi antreprenori australieni inovația lor. Au vrut să creeze ceva care să poate fi folosit zilnic și care să aibă un impact în lume. Produsul rezultat este rezistent la apă, dificil de rupt și reciclabil. Și, de asemenea, este prietenos cu mediul.

Kevin Garcia, fondator Karst Stone Paper: Nu folosim niciun copac, nu folosim apă și, de asemenea, avem cu 60% mai puține emisii de carbon în procesul de producție. Industria tradițională a celulozei și a hârtiei este al cincilea consumator de energie la nivel mondial. 4% din energia totală consumată în lumea de azi este destinată fabricării hârtiei. În plus, folosește mai multă apă pe tonă de produs decât orice altă industrie, ceea ce este cu adevărat enorm.

Producția de hârtie din piatră a companiei salvează 540 de arbori pe an, iar emisiile de dioxid de carbon au fost cu 25 de mii de kilograme mai reduse

Compania produce hârtie fără a folosi cherestea, apă sau substanțe chimice dure, așa cum se întâmplă în industria tradițională. Sursa lor pentru materia primă sunt deșeurile din piatră.

Kevin Garcia, fondator Karst Stone Paper: Folosim piatră din deșeuri existente din cariere și din materiale de construcție. Folosim aproximativ 80% până la 90% carbonat de calciu pur combinat cu rășină, non-toxică și biodegradabilă. De asemenea, este reciclabil la nesfârșit, spre deosebire de hârtia tradițională, care poate fi reciclată doar de șapte ori și tot trebuie adăugate fibre noi.

Cei doi antreprenori susțin că datorită producției de hârtie din piatră, una aflată încă în faza incipientă, au salvat 540 de arbori pe an, au fost făcute economii de peste 83 de mii de litri de apă, iar emisiile de dioxid de carbon au fost cu 25 de mii de kilograme mai reduse.

În prezent, industria tradițională pentru fabricarea hârtiei folosește peste 40% din totalul lemnului industrial tranzacționat la nivel mondial, potrivit Fondului Mondial pentru Faună Sălbatică.

Compania australiană își propune ca prin produsele de hârtie realizate din piatră să reducă rata de defrișare.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri