Sari la conținut

Ministrul Mediului: „Importăm de trei ori mai mult lemn decât exportăm”

Contrar percepției publice că se exportă foarte mult buștean, lumea mereu ne întreabă de ce nu oprim exporturile de buștean, noi de fapt importăm de trei ori mai mult buștean decât exportăm. În România se exploatează 20 de milioane de metri cubi de lemn pe an, dintre care numai 400.000 de metri cub, deci 2%, merg la export, de trei ori mai mult se importă”, a declarat Cristiana Pașca-Palmer. 

De asemenea, ministrul a atras atenția asupra unui alt termen folosit greșit de public. Este vorba despre „defrișări”. Ea a precizat că fenomenul de defrișare este, de fapt, mult diminuat în ultimii ani, deși nu contestă faptul că se taie în continuare ilegal. Per total, volumul este mare, însă nu se mai rade tot, ceea ce permite pădurii să se regenereze, a explicat ministrul. 

 „Trebuie să fim puțin atenți la cuvântul defrișări. Pentru că acest cuvânt înseamnă tăierea completă a unei păduri. Acest lucru s-a întâmplat, din păcate, în România excesiv după ce pădurea a fost retrocedată. Fenomenul de defrișare este foarte mult diminuat în această perioadă și aș putea să spun că anul acesta nu s-a întâmplat o astfel de defrișare. În schimb, se taie în continuare ilegal, dar se taie altfel, un pic mai sofisticat, să spunem. Un copac aici, un copac dincolo...Per total volumul este mare, însă nu se mai rade tot. Când nu razi tot, măcar lași un pic de posibilitate pădurii să se regenereze. Pentru că pădurea se regenerează natural”, a spus Cristiana Pașca-Palmer.

Întrebată ce soluții sunt pentru a contracara acest fenomen, ministrul a răspuns că „este o problemă complexă".

Cristiana Pașca-Palmer a adăugat că oprirea tăierilor ilegale nu se poate face într-o perioadă scurtă, într-un an, „mai ales când sistemul funcționează de așa de mulți ani".

„Cred că putem diminua fenomenul de tăieri ilegale prin măsurile luate, inclusiv prin aplicația Inspectorul pădurii și prin legislația pe care o avem în vedere pentru anul în curs. Sunt 20.000 de descărcări ale aplicației într-o săptămână de la lansare. Am observat că dintre toate sectoarele pe care le gestionez ca ministru, în România, pentru cetățeni, pădurile au cea mai mare sensibilitate", a declarat Cristiana Pașca-Palmer la Digi24.

Interviul integral îl puteți urmări AICI.

Citiți și:
Premierul Cioloş cere schimbarea procedurilor de avizare a transportului de masă lemnoasă în urma unei sesizări primite pe Facebook
Exces de zel la tăierea copacilor din Bucureşti
Prea mult praf în trei orașe din România. Ministrul Mediului este invitat la emisiunea „În fața ta”