O invenție românească de extragere a aurului ar putea fi alternativa la mineritul cu cianuri

Data publicării:
metoda

Metoda inventată de o echipă de specialiști din Baia Mare a fost lăudată de preşedintele Academiei Române, dar ignorată de autorități. Jurnalistul Alexandru Mironov a explicat la Digi24 că prin adăugarea unui aditiv special se pot extrage din pirită aurul și argintul fără a polua mediul. 

„Vasile Coman din Baia Mare, un foaret bun manager, a spus că o nouă tehnologie a fost dezvoltată. O cascadă de tehnologii, în care aditivi și alte substanțe erau adăugate, astfel încât printr-un joc de presiuni și diluții se ajungea să se poată face separația cu ceva mai multă cheltuială decât otrava cianurii, dar cu rezultate extraordinare, pentru că se putea face separarea aurului. Și nu era vorba doar de aur, ci și de coltral și alte derivate care sunt mult mai importante decât aurul și argintul care ar reieși din halde”, a explicat Alexandru Mironov.

„M-am dus cu Vasile Coman la Ionel Haiduc, președintele Academiei, care e chimist de mare valoare, care a zis că metoda e perfect valabilă. Partea dramatică, atunci când a revenit la Baia Mare Vasile Coman, laboratorul era făcut țăndări. L-au refăcut și metoda se poate pune la punct. Cu ceva cheltuială, cu investiție de 100.000 de euro, spuneau ei, se poate da drumul la o metodă pe care o putem breveta și o folosim nu doar pentru haldele noastre, ci o putem vinde și altora”, a spus el.

„Apariția acestei tehnologii este o dovadă că ne grăbim prea tare, poate că peste o scurtă perioadă apare o nouă tehnologie care nu e otrăvitoare și pe care o putem dezvolta”, a subliniat Alexandru Mironov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri