„Ochiul” Richat, formațiunea geologică fascinantă din inima Saharei. Care este explicația pentru acest spectacol al naturii

Data actualizării: Data publicării:
1200px-ISS-42_Richat_Structure

În vastitatea Deșertului Sahara există un peisaj hipnotizant de forma a unui ochi ce amestecă în spirala lui o cromatică psihedelică. Este vorba despre Structura Richat.

Richat Structure 02
Richat Structure 02

Structura Richat se află în partea sahariană a Mauritaniei și a trezit fascinația comunității științifice încă de la primele misiuni spațiale.

Structura are un diametru de circa 50 de kilometric. În urmă cu multe decenii se considera a fi rezultatul căderii unui meteorit, datorită formei sale circulare, dar, mai multe studii au arătat că, de fapt, este o structură simetrică a unui dom anticlinal.

Domul este rezultatul a milioane de ani de eroziune. 

În centrul Structrurii Richat se află un melanj din roci de carbonați – calcar și dolomit  - care acoperă un segment de timp geologic întins între Proterozoic și până la Ordovician.

Rocile prezintă lacune silicioase, cauzate de dizolvare şi colaps carstic.

De asemenea, în acest „cocktail” geologic mai pot fi găsit kimberlite și roci vulcanice alcaline din Cretacic, înt-un complex magmatic care a dat naștere unei umpluturi carstice de origine hidrotermală.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri