Semnal de alarmă: Temperaturile din București vor ajunge la fel de mari ca cele din Irak

Data actualizării: Data publicării:
caniculă, vreme călduroasă, om aruncă cu apă pe el din cauza căldurii
Foto: Getty Images

Semnal de alarmă tras de oamenii de știință: dacă emisiile de carbon vor continua să crească, verile vor deveni din ce în ce mai călduroase până la sfârșitul secolului, în special în orașe.

Potrivit Live Science, creşterea rapidă a populaţiei şi dezvoltarea urbană vor face ca oraşele să devină cu 7-8 grade Celsius mai călduroase decât zonele rurale.

Din cauza poluării excesive, în anul 2100 vremea din Bucureşti va semăna cu cea din Irak. Temperaturile medii vor ajunge la 36,4 grade Celsius.

În cazul în care România va reduce moderat emisiile de carbon, temperaturile vor creşte cu 4 grade Celsius, fiind asemănătoare cu cele din Izmir, Turcia.

Oamenii de știință spun că, dacă emisiile de carbon nu vor fi stopate, temperaturile de pe pământ vor deveni mult prea puternice pentru a fi suportate de om.

Este unul dintre scenariile posibile. E bine că oamenii de știință desenează posibilele evoluții pentru viitor. Nu putem pur și simplu să lăsăm vremea să treacă – poate că e mai bine mâine decât a fost astăzi. E adevărat că suntem acum pe pământ 7,8 miliarde de oameni. La asta ne gândim foarte rar: cu cât suntem mai mulți, cu atât efectele, de la respirație la activitățile care provoacă dioxid de carbon, care scot metan, toate contează.

Ce este cel mai important că efectele sunt, poate și datorită ciclului soarelui, că se încălzește oceanul planetar, iar cele două mari motoare oceanice – unul este în Oceanul Pacific Indian și altul în Oceanul Atlantic – care fac ca și straturile de aer să fie antrenate în mișcarea asta, își schimbă felul în care acționează. Straturile de aer înseamnă mișcări climatice puternice. Observați că într-un interval de 2-3 luni, de la incendiile puternice din Australia și până la uragan în țările nordului – cine a mai văzut așa ceva?”, a spus Alexandru Mironov, realizator Digi World.

„Noi, oamenii, suntem de vină pentru asta. Progresul omenirii și la asta trebuie să ducă. Unul dintre scenarii este că dacă reducem consumul de energie, cu efectele pe care le are, reușim să ne întoarcem. Altfel, însă...”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri