„Situație de dezastru și calamitate” în Columbia din cauza incendiilor provocate de El Nino. Președintele cere ajutor internațional

Data publicării:
Wilfires Rage - Bogota
Cel puțin 217 incendii au fost stinse până acum. La Bogota au fost anulate zboruri din cauza fumului. Sursa foto: Profimedia Images

Președintele Columbiei Gustavo Petro a declarat o „situație de dezastru și calamitate”, din cauza incendiilor care au avut loc în mai multe părți ale țării. Guvernul speră să obțină ajutor internațional, având în vedere că fenomenul meteorologic El Nino, care a dus la această situație, va continua în următoarele luni, transmite CNN.

Gustavo Petro a spus reporterilor că fondurile aprobate anterior pentru alte scopuri sunt redirecționate pentru a face față crizei cauzate de incendii.

Guvernul caută, de asemenea, ajutor internațional, a spus el, adăugând că Statele Unite, Chile, Peru și Canada, „care au o experiență enormă [în combaterea incendiilor]”, au răspuns apelului. Petro a spus că face apeluri și la Națiunile Unite și Uniunea Europeană.

Incendiile sunt rezultatul condițiilor calde și uscate legate de fenomenul meteorologic El Niño, potrivit oficialilor. El Niño este de așteptat să continue în următoarele câteva luni înainte de a se încheia în timpul primăverii emisferei nordice.

Petro a avertizat că situația, pe care a descris-o drept „criză climatică”, se va înrăutăți. „Ne îndreptăm către o etapă din ce în ce mai dificilă”, a spus el.

Temperaturile în mare parte a țării au fost cu 5 până la 10 grade Celsius peste normal în ultimele zile și săptămâni. Multe locații se confruntă cu temperaturi peste 30 de grade Celsius și vin în urma temperaturilor peste medie în regiune din ultimele luni.

Cel puțin 25 de incendii active au fost semnalate joi de Unitatea Națională de Management al Riscului de Dezastre. Zece sunt sub control și 217 au fost stinse, a spus agenția.

Fumul a blocat total unele zone din țară și a dus la anularea zborurilor în capitala Bogota.

Aeroportul El Dorado din oraș a funcționat cu restricții joi dimineață din cauza vizibilității scăzute din cauza fumului și a ceții.

„Estimăm că fenomenul este compus din 70% ceață și 30% fum”, a declarat Autoritatea Aviației Civile din Columbia pe X.

Cel puțin 138 de zboruri au fost afectate, 48 au fost anulate și 16 au fost redirecționate către alte aeroporturi, a raportat autoritatea.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri