Sari la conținut

Stresul, tratat cu telefonul mobil. O aplicație dezvoltată de psihologi din Cluj ajută la calmarea stării de anxietare

„Este foarte rău şi foarte neplăcut când lucrurile nu stau aşa cum vreau eu în interacţiunea cu copiii, dar pot tolera această situaţie şi pot încerca să caut soluţii la ea”.

Este unul dintre mesajele care apar pe ecranul telefonului atunci când un părinte, supărat pe copilul său, vrea să găsească o soluţie la această problemă. Inventatorii aplicaţiei spun că textul trebuie repetat de utilizator de mai multe ori pentru a-şi face efectul.

„Pastila îţi schimbă practic pattern-ul de raportare la anumite evenimente, astfel încât acel pattern să fie unul raţional”, explică Daniel David, şeful Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB.

Aplicaţia PsyPills este ușor de utilizat. Cel care o foloseşte trebuie să selecteze dintr-o listă cuvintele care-i descriu starea. Pe baza acestor date, programul stabileşte nivelul de stres şi propune o reţetă psihologică.

Cristina, doctorandă la Facultatea de Psihologie din cadru UBB, a încercat deja aplicaţia şi spune că o ajută atunci când se confruntă cu strări de anxietate.

O folosesc săptămânal atunci când am de făcut o prezentare la facultate sau urmează să am un examen. Chiar şi atunci când ies în oraş cu prietenii şi vine o persoană necunoscută la întâlnirea pe care o facem. Şi atunci am nevoie ca în drum spre cafenea să citesc o pastilă psihologică pentru a reduce nivelul de anxietate”, povestește Cristina Costescu.

Aplicaţia a fost dezvoltată anul trecut, iar rezultatele obţinute până acum sunt încurajatoare.

„Sunt rezultate pozitive, noi le-am prezentat şi anul trecut la Congresul Internaţional de Terapie Cognitiv-Comportamentală de la Lima şi suntem încrezători că acest sistem poate fi folosit pe viitor la scară largă”, spune Daniel David.

Aplicaţia, distinsă recent cu Diploma de Excelenţă la Salonul Pro Invent 2014, este disponibilă momentan pentru sistemele iPhone, iPad şi iPod. Psihologii clujeni vor însă ca în perioada următoare să extindă aplicaţia şi pentru Android şi computere.