Ce se întâmplă cu oasele locuitorilor din orașele poluate. „Poți atinge murdăria din aer”

Data actualizării: Data publicării:
1f2e27625cb198c4fb6bcaea08b1ea_jumbo

Poluarea favorizează riscul de apariție a bolii oaselor fragile și a unor „fracturi devastatoare” în rândul celor vârstnici, se arată în concluziile unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York.

Studiul, publicat în The Lancet, procesând datele dintr-un eșantion impresionant – 9 milioane de persoane, constată o legătură directă între emisiile automobilelor și scăderea densității osoase.

Oamenii de știință că cred că un nivel ridicat de poluare afectează producția de hormoni esențiali și de minerale osoase, rezultând în apariția osteoporozei.

Dr. Andrea Baccarelli, unul dintre autorii studiului, a declarat: „Decenii de cercetare atentă au documentat riscurile de sănătate legate de aerul poluat, de la bolile cardiovasculare și respiratorii, cancer, dificultăți cognitive, și până la recenta constatare – osteoporoza”.

Între timp, India și Pakistanul se confruntă cu un nor uriaș de smog toxic.

Autoritățile de la New Delhi au anunțat măsuri urgente pentru a reduce nivelul masiv de poluare, printre care sistarea activităților în construcții și limitarea numărului de mașini și alte vehicule, în condițiile în care localnicii se confruntă cu a patra zi consecutivă de poluare masivă.

Medicii au cerut guvernului indian să declare urgență medicală la nivelul întregului oraș, în contextul în care New Delhi este practic sufocat de marți de smogul toxic.

Indicatorii privind calitatea aerului arată niveluri medii de 940, a declarat ministrul șef din New Delhi, Arvind Kejriwal, de peste 40 de ori limita pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o consideră sigură.

Miercuri, guvernul din New Delhi a închis toate școlile din metropolă până duminică, dar locuitorii supărați, care suferă din cauza poluării, au solicitat mai multe măsuri și au criticat autoritățile pentru lipsa lor de acțiune.

Orașul Lahore, prins în „camera de gazare”

Smogul face ravagii și în Lahore, al doilea oraș ca mărime din Pakistan. Spre deosebire de India vecină, în Pakistan nu sunt disponibile date oficiale pentru a cuantifica amploarea fenomenului. Mai multe provincii și orașe, printre care și capitala Islamabad, au fost totuși vizibil afectate.

Un singur grup cetățenesc, PakistanAirQuality, care dispune de instrumente de măsurare moderne dar limitate, publică oră de oră pe contul său de Twitter (@LahoreSmog) date despre poluare.

Miercuri dimineață, datele disponibile erau alarmante. La ora locală 09.11 (04.11 GMT), concentrația de particule extra-fine atingea 757,2 micrograme pe metrul cub de aer la Lahore. Este chiar mai mult decât la New Delhi, declarat de OMS cel mai poluat oraș din lume în 2014, unde diferitele contoare plasate în oraș afișau niveluri între 400 și 700 de micrograme pe metrul cub de aer.

OMS recomandă să nu se depășească o expunere de 25 micrograme pe metrul cub în medie zilnică. Particulele în suspensie accentuează riscurile de boli cardiovasculare și de cancer pulmonar.

La spitalul Mayo, unul dintre cele mai mari din Lahore, pacienții așteptau să primească tratament așezați pe tărgi. Mai mulți sexagenari, lungiți pe tărgi, respirau în măști de oxigen

S-a mărit de patru ori numărul „problemelor oculare, infecțiilor respiratorii și al complicațiilor provocate de astm" legate de smog, a declarat medicul Irshad Hussain, intervievat de AFP. „Dacă erau o sută înainte, acum sunt 400", din cauza „iritării gurii și a nasului", apreciază el.

Pentru a limita efectul său asupra celor mai tineri, guvernul din provincia Pendjab a decis marți ca orele în școlile locale să înceapă la ora 09.00, din cauza „smogului intens", foarte puternic la primele ore ale dimineții, față de 08.00 sau 08.30 în mod obișnuit.

„Pot vedea și mirosi smogul întreaga zi. De fapt, chiar poți atinge murdăria care plutește. Mi-e frică să și respir”, a declarat un manager pakistanez, Amna Manan, din cadrul unei companii din Lahore, citat de The New York Times.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri