O „gaură” de 30 de ori mai mare decât Pământul a apărut pe suprafața Soarelui. Fenomenul este un mister chiar și pentru astronomi

Data publicării:
Gaură coronală pe Soare
În „gaura” care a apărut pe Soare ar încăpea 20-30 de planete Pământ aliniate în șir indian. Captură foto: NASA

O regiune întunecată uriașă a Soarelui, numită gaură coronală, a fost depistată luni de Observatorul Dinamicii Solare al NASA, informează Insider.

În ciuda numelui, însă, aceasta nu este o gaură fizică formată în suprafața solară – găurile coronale sunt zone mai reci, astfel că nu strălucesc la fel de mult ca alte părți ale Soarelui și de aceea apar de culoare neagră.

„Gaura coronală actuală, cea mare de acum, are în jur de 300.000-400.000 de kilometri în diametru”, a spus Alex Young, directorul asociat pentru știință al Diviziei de Știință Heliofizică al Centrului de Zbor Spațial Goddard (NASA). „Asta reprezintă cam 20-30 de Pământuri aliniate unu lângă altul”.

Găurile coronale sunt fenomene des observate de astronomi, dar „nu sunt bine înțelese”. Directorul adjunct al Centrului Național pentru Cercetare Atmosferică, fizicianul solar Scott McIntosh, se referă la aceste evenimente drept „partea întunecată a activității solare”.

Găurile coronale reprezintă sursa vânturilor solare care ajung și pe Pământ cu viteze de până la 500-800 de kilometri pe secundă. În acest caz, vântul solar va ajunge la planeta noastră până la finalul săptămânii.

soare-gaură-coronală2
Dimensiunea Pământului comparată cu cea a Soarelui. Captură foto: NASA

Soarele a intrat într-o nouă fază foarte activă în care furtunile solare vor fi tot mai puternice

„Vom începe probabil să vedem efectele vântului de mare viteză pe 24 martie”, a explicat Young. „Când vântul de mare viteză ajunge la Pământ, particulele și câmpul magnetic pe care le transportă vor interacționa cu câmpul magnetic al Pământului și, practic, îl va scutura ca pe un clopoțel”.

Câmpurile magnetice mai puternice, precum ejecțiile de masă coronală, pot provoca pene de curent și perturbări ale tehnologiei de comunicații.

Găurile coronale, însă, chiar și atunci când sunt gigantice precum cea care are loc acum, sunt mult mai blânde. Principalul efect la care ne putem aștepta pentru ziua de vineri este ca aurora boreală să fie mai strălucitoare decât de obicei.

Am intrat de ceva timp într-o nouă fază de activitate solară crescută, ceea ce înseamnă că găurile coronale vor fi tot mai rare, în timp ce ejecțiile de masă coronală și furtunile solare puternice vor deveni tot mai dese, potrivit lui Young.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri