Oficial NASA: Oamenii ar putea locui pe Lună pentru perioade lungi de timp până în 2030

Data publicării:
Superluna văzută în New Jersey, SUA
Luna văzută în New Jersey, SUA. Foto: Profimedia

NASA crede că oamenii ar putea locui pe Lună pentru perioade lungi de timp încă din acest deceniu. Anunțul a fost de un oficial al Agenției spațiale, Howard Hu, care este și directorul Programului „Orion”, relatează BBC.

Oficialul a spus că lansarea rachetei SLS a misiunii Artemis, care poartă spre Lună capsula Orion, este un moment istoric pentru zborurile spațiale.

Misiunea Artemis a fost lansată săptămâna aceasta de la Centrul Spațial Kennedy, ca parte a misiunii NASA de a duce astronauții înapoi pe Lună.
Capsula Orion este atașată de rachetă. Pentru această primă misiune, nu are echipaj uman, dar la bordul ei este un manechin care va înregistra impactul zborului asupra corpului uman.

„Este primul pas pe care îl facem către explorarea pe termen lung a spațiului cosmic, nu doar pentru Statele Unite, ci și pentru întreaga lume”, a spus el.

„Și cred că aceasta este o zi istorică pentru NASA, dar este și o zi istorică pentru toți oamenii interesați de zborul uman în spațiu și explorarea spațiului profund. Ne întoarcem pe Lună, lucrăm la un program durabil și acesta este vehiculul care va transporta oamenii care ne vor ateriza din nou pe Lună”, a mai spus Hu.

Hu a explicat că, dacă acest zbor are succes, următorul va fi cu un echipaj uman, urmat de un al treilea în care astronauții vor ateriza din nou pe Lună pentru prima dată de la Apollo 17, acum 50 de ani, în decembrie 1972.

Actuala misiune decurge bine, a spus el. Toate sistemele sunt în funcțiune, iar echipa misiunii se pregătește pentru următoarea aprindere a motoarelor lui Orion luni, la ora prânzului, pentru a pune nava spațială pe o orbită îndepărtată a Lunii.

Una dintre cele mai importante faze ale misiunii Artemis I este aducerea modulului Orion înapoi în siguranță pe Pământ. Va reintra în atmosfera planetei cu 38.000 km/h, 32 de ori mai mare decât viteza sunetului, iar scutul de pe partea inferioară a acestuia va fi supus la temperaturi care se apropie de 3.000 de grade Celsius.

Odată ce siguranța componentelor și sistemelor lui Artemis este testată și dovedită, planul NASA este ca oamenii să trăiască mai mult timp pe Lună „în acest deceniu”.

Oamenii de știință vor să afle dacă există apă la polul sudic al Lunii, a adăugat Hu, deoarece aceasta ar putea fi convertită pentru a furniza combustibil pentru navele care merg mai departe în spațiu - spre Marte, de exemplu.

„Vom trimite oameni la suprafața planetei și ei vor trăi pe acea suprafață și vor face experimente științifice”, a spus Hu.

„Va fi foarte important pentru noi să învățăm despre spațiul de dincolo de orbita Pământului și apoi să facem un pas mai mare când vom merge pe Marte. Misiunile Artemis ne permit să avem o platformă durabilă și un sistem de transport care să ne ajute să operăm în acel mediu din spațiul profund”, a explicat el.

Capsula Orion urmează să se întoarcă pe Pământ pe 11 decembrie.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri