Rishi Sunak: Există riscul ca omenirea să piardă complet controlul asupra inteligenţei artificiale

Data actualizării: Data publicării:
Rishi Sunak speech on artificial intelligence (AI)
Rishi Sunak, premierul britanic. FOTO: Profimedia Images

Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, a avertizat joi despre riscurile inteligenţei artificiale, înaintea unui summit unde Marea Britanie și-a propus să joace un rol global în modelarea felului în care este proiectată siguranţa legată de această tehnologie, transmite CNBC. Sunak a spus într-un discurs că inteligenţa artificială "va aduce o transformare la fel de mare ca revoluţia industrială, apariţia electricităţii sau invenția internetului". De asemenea, premierul britanic a vorbit și despre riscuri, spunând că inteligenţa artificială ar putea facilita construirea de arme chimice sau biologice, iar criminalii ar putea exploata tehnologia.

"În cele mai puțin probabile, dar extreme cazuri, există chiar riscul ca omenirea să piardă complet controlul asupra inteligenţei artificiale", a spus Sunak, făcând referire la super-inteligența artificială, al cărei control este cu mult peste capacitatea umană de înțelegere, notează news.ro.

Discursul lui Sunak apare în timp ce guvernul britanic se pregăteşte să găzduiască summitul pentru siguranţa AI, săptămâna viitoare.

Evenimentul îşi propune să reunească ţări şi companii pentru a discuta despre riscurile din jurul AI. Se va desfăşura în Bletchley Park - casa informaticienilor care au spart un cod care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Sunak a anunţat că Regatul Unit va înfiinţa primul institut de siguranţă AI din lume, pentru a evalua şi testa noi tipuri de AI și pentru a înţelege riscurile.

Sunak a spus că la Summitul pentru Siguranţa AI de săptămâna viitoare va propune înfiinţarea unui ”comitet de experţi cu adevărat global, desemnat de ţările şi organizaţiile participante pentru a publica un raport privind starea ştiinţei AI”.

SUA şi China sunt considerate în general cei doi lideri în inteligenţa artificială, găzduind unele dintre companiile lidere din lume.

Regatul Unit are câteva firme notabile de inteligenţă artificială, cum ar fi DeepMind, deţinută de Alphabet, precum şi universităţi puternice, orientate spre tehnologie, și este percepută drept un al treilea competitor, în spatele Chinei şi a SUA.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri