Video Rusia analizează posibilitatea de a lansa o capsulă de salvare pentru echipajul aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Data publicării:
Lichidul de răcire a început să se scurgă din capusla Soiuz andocată la Staţia Spaţială Internaţională
Lichidul de răcire a început să se scurgă, pe 14 decembrie, din capusla Soiuz andocată la Staţia Spaţială Internaţională. Foto: Profimedia Images

Rusia a început să evalueze capacitatea de zbor a capsulei sale Soiuz andocată la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), după o impresionantă scurgere de lichid care s-a produs săptămâna trecută, şi analizează posibilitatea lansării unei misiuni de salvare pentru cosmonauții rămaşi la bordul laboratorului orbital, informează Agerpres.

Scurgerea lichidului de răcire din capsula spaţială Soiuz MS-22 în afara ISS a început pe 14 decembrie. În imagini difuzate de NASA putea fi văzut foarte clar un jet de particule expulzate în partea din spate a capsulei ruseşti.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pagubele sunt în curs de evaluare, a declarat Serghei Krikaliov, directorul zborurilor cu echipaj uman din cadrul agenţiei spaţiale ruseşti Roscosmos, într-o conferinţă de presă organizată de NASA.

Dacă o analiză termică - având rolul de a evalua temperatura din interiorul cabinei - ajunge la concluzia că vehiculul spaţial MS-22 este inapt să primească un echipaj la bordul său, atunci lansarea unei alte capsule Soiuz, programată la jumătatea lunii martie de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, ar putea fi devansată şi acea capsulă ar putea fi trimisă fără niciun echipaj spre ISS, a precizat oficialul rus.

"Ei intenţionează să trimită următorul vehicul Soiuz la sfârşitul lunii februarie", a adăugat Joel Montalbano, director pentru misiuni spre ISS din cadrul NASA, care a participat şi el la conferinţa de presă.

Dacă se va întâmpla astfel, atunci capsula avariată se va întoarce pe Terra fără echipaj.

Capsula spaţială Soiuz MS-22 i-a transportat la bordul ISS, în septembrie, pe cosmonauţii ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin, precum şi pe astronautul american Frank Rubio.

În prezent există şapte persoane la bordul ISS, însă, dacă vehiculul MS-22 va fi considerat inapt, atunci staţia spaţială va dispune doar de un singur vehicul de salvare, capabil să transporte doar patru persoane, în cazul în care laboratorul orbital ar trebui să fie evacuat.

Cosmonauta rusă Anna Kikina, astronauţii americani Nicole Mann şi Josh Cassada şi astronautul japonez Koichi Wakata au ajuns la bordul ISS cu ajutorul unei capsule Dragon a companiei americane SpaceX în luna octombrie.

Analize suplimentare sunt încă necesare pentru a se stabili dacă acea fisură a fost cauzată de mici meteoriţi de origine naturală, de deşeuri artificiale aflate în derivă pe orbită sau de o defecţiune tehnică.

ISS reprezintă unul dintre puţinele domenii de cooperare rămase încă active între Statele Unite şi Rusia după declanşarea ofensivei militare ruse în Ucraina pe 24 februarie şi după sancţiunile adoptate ulterior de statele occidentale.

Staţia Spaţială Internaţională a fost lansată în 1998 în epoca marcată de cooperarea ruso-americană, după cursa pentru cucerirea spaţiului la care au participat Rusia şi Statele Unite în timpul Războiului Rece.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri