Foto Selfie de pe Marte cu Perseverance și Ingenuity. Elicopterul de mici dimensiuni se pregătește pentru primul zbor

Data actualizării: Data publicării:
perseverance si ingenuity
Selfie pe Marte cu roverul Perseverance și elicopterul Ingenuity. Foto: NASA

Imagini spectaculoase transmis de pe planeta Marte de roverul Perseverance. Camera de pe brațul roverului a surprins un „selfie” cu Perseverance și elicopterul Ingenuiry. Elicopterul de mici dimensiuni se pregătește pentru primul zbor pe o altă planetă, planificat duminică, 11 aprilie.

În imaginea publicată de NASA se poate observa elicopterul Ingenuity la o distanță de aproximativ patru metri de rover, poza fiind făcută cu o cameră numită WATSON, situată la capătul brațului robotic al roverului.

selfie de pe marte
Selfie pe Marte cu roverul Perseverance și elicopterul Ingenuity. Foto: NASA

Elicopterul Ingenuity este tot mai aproape de a zbura pe Marte, ceea ce va marca primul zbor controlat pe o altă planetă, o premieră în istoria omenirii.

Zborul este programat duminică, iar în următoarele câteva zile marţiene vor fi efectuate mai multe teste ale funcţionării lamelor rotorului, precum şi ale motoarelor care le acţionează. Deja au fost eliberate prinderile care ţin lipite lamele rotorului. 

elicopterul ingenuity
Elicopterul Ingenuity este tot mai aproape de a zbura pe Marte. Foto: NASA

Ingenuity va decola de pe o platformă cu dimensiunile 10x10 metri. Se va ridica până la o altitudine de trei metri, se va menţine într-un zbor staţionar timp de 30 de secunde, apoi va efectua o rotaţie înainte de a reveni pe scoarţa marţiană. Fotografiile înregistrate de elicopter, precum şi alte date colectate vor ajunge pe Terra în ziua următoare, pe 12 aprilie.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri