Sari la conținut

SpaceX lansează în spațiu prima sa încărcătură clasificată „secret de apărare”

Societatea americană SpaceX, companie fondată de Elon Musk, urmează să efectueze duminică prima sa lansare militară, cu o încărcătură clasificată „strict secret”. Lansarea se face pentru National Reconnaissance Office (NRO), o agenție de informații americană specializată în sateliți-spion, relatează AFP, preluată de Agerpres.

spacex lansare

Niciun detaliu nu a fost divulgat despre încărcătura cunoscută numai sub numele de cod NROL-76 și care urmează să fie transportată la bordul unei rachete Falcon 9. Aceasta urmează să decoleze de la Cape Canaveral, în Florida, în cursul unui interval de lansare care va începe la ora locală 07:00 (11.00 GMT, 14:00 ora României).

SpaceX, o societate privată fondată de miliardarul Elon Musk, a intentat în 2014 o acțiune judiciară împotriva armatei americane pentru a contesta monopolul lansărilor de sateliți care țin de securitatea națională, monopol care aparținea United Launch Alliance, o operațiune comună a giganților Boeing și Lockheed Martin.

SpaceX va onora și alte două contracte pentru forțele aeriene americane pentru lansarea pe orbită a unor sateliți GPS.

Dacă lansarea de duminică va trebui amânată din cauza condițiilor atmosferice, o altă fereastră de lansare va apărea la 1 mai.