Un experiment al NASA va colora cerul

Data actualizării: Data publicării:
c-rex_test_at_wallops_from_duck
Foto: NASA

Un experiment științific care se va desfășura la mare înălțime va colora cerul nocturn de pe coasta estică a Statelor Unite în nuanțe de albastru, verde și roșu, marți seară, ora locală, în cadrul unei misiuni prin care NASA dorește să afle mai multe informații despre particulele încărcate electric aflate în stratul superior al atmosferei terestre, informează agenția Reuters citată de Agerpres.

c-rex_test_at_wallops_from_duck
Foto: NASA

O rachetă de mici dimensiuni ce va avea la bord 10 canistre cu bariu și alte substanțe chimice este programată să fie lansată marți seară de la baza Wallops Island din statul Virginia, între orele locale 21.04 și 21.19.

Racheta Terrier Malemute ar fi trebuit să fie lansată cu o zi înainte, însă procedura a fost amânată, din cauza prezenței în zonă a unor ambarcațiuni, precizează site-ul NASA.

Potrivit Agenției spațiale americane, aceasta a fost cea de-a cincea tentativă de lansare a rachetei din cadrul misiunii. Precedentele încercări au fost amânate din motive diferite: vânturi puternice, cer noros în perimetrul lansării și prezența unor ambarcațiuni în vecinătatea rampei de lansare.

La aproximativ cinci minute după lansare, cele 10 canistre de la bordul rachetei, de mărimea unor cutii cu sucuri carbogazoase, vor începe să elibereze vapori albastru-verzui și roșii, care vor forma nori artificiali. Aceștia ar putea fi văzuți de pe coasta estică americană, de la New York și până în Carolina de Nord.

Aceste culori spectaculoase vor fi produse datorită razelor solare care vor interacționa cu substanțele din canistre — bariu, stronțiu și oxid de cupru—, a precizat Agenția spațială americană pe site-ul ei oficial.

Deși zborul rachetei va dura doar aproximativ opt minute, acei nori colorați ar putea să reziste în atmosferă timp de 20 de minute, în funcție de condițiile atmosferice din seara lansării.

Specialiștii de la bazele terestre Wallops Island, în Virginia, și Duck, în Carolina de Nord, vor monitoriza acei nori, pentru ca oamenii de știință să afle mai multe informații despre ionosfera Terrei, un strat superior al atmosferei în care se află particule încărcate electric, care provin din spațiu și care generează fenomene luminoase spectaculoase, precum aurorele boreale din regiunile polare.

Cercetătorii americani vor să determine prin intermediul acestei misiuni modul în care ionosfera interacționează cu celelalte straturi ale atmosferei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...