Video Un nor de praf saharian, supranumit "Godzilla", se îndreaptă spre Statele Unite

Data actualizării: Data publicării:
Un nor de praf saharian se indreapta spre SUA
Foto: Angel Matos / Twitter

Un nor de praf saharian, a cărui dimensiune şi concentraţie nu au mai fost observate în ultima jumătate de secol, învăluie Caraibe şi se îndreaptă spre Statele Unite, scrie Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În cea mai mare parte a regiunii, calitatea aerului a atins niveluri ''periculoase'', iar experţii, care au denumit acest eveniment un ''nor de praf Godzilla'', au avertizat populaţia să rămână în spaţii închise şi să utilizeze filtrele de aer.

''Acesta este cel mai semnificativ eveniment din ultimii 50 de ani'', a declarat Pablo Méndez Lázaro, specialist în sănătatea mediului la Universitatea din Puerto Rico. ''Condiţiile sunt periculoase în multe dintre insulele din Caraibe'', a adăugat el.

Potrivit lui Lázaro, care colaborează cu NASA pentru dezvoltarea unui sistem de alertare înainte de sosirea prafului saharian, concentraţia de praf ridicată din ultimele zile ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii oamenilor, potrivit The Guardian.

Condiţii de vizibilitate redusă au fost înregistrate din Antigua şi Barbuda până în Trinidad şi Tobago, evenimentul putând continua până marţi seara.

José Alamo din San Juan, Puerto Rico, meteorolog în cadrul Serviciului Naţional de Meteorologie din Statele Unite, a declarat că norul se îndreaptă spre coasta sud-estică a SUA.

Masa de aer extrem de uscat şi de încărcat cu praf se formează deasupra deşertului Sahara. Norul de praf se deplasează peste Atlanticul de Nord la trei-cinci zile la sfârşitul primăverii şi începutul toamnei, atingând niveluri maxime între sfârşitul lunii iunie şi jumătatea lunii august, conform Administraţiei Americane a Oceanelor şi Atmosferei (NOAA). Grosimea norului de praf poate atinge trei kilometri, potrivit agenţiei.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri