UEFA judecă astăzi cazul „Valiza”. Steaua riscă excluderea din Liga Campionilor

Data publicării:
51c31f4595f9cfb21c000006

Dosarul „Valiza” a început în urmă cu mai bine de cinci ani. Pe 7 mai 2008, procurorii DNA au organizat un flagrant la Cluj şi l-au prins pe vicepreşedintele Consiliului de Administraţie de la Steaua, Teia Sponte, pe când le promitea 1,7 milioane de euro jucătorilor de la Universitatea Cluj dacă vor încurca rivala roş-albaştrilor la titlu, CFR Cluj.

CFR s-a impus cu 1-0 şi a devenit campioană, astfel că valiza ar fi rămas fără destinatar şi fără intervenţia poliţiei. DNA a declanşat urmărirea penală faţă de Becali, Teia Sponte şi alţii, iar dosarul a ajuns în instanţă la finalul anului 2008.

Primul termen a avut loc pe 21 ianuarie 2009, la Curtea de Apel Cluj, apoi procesul a fost mutat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma cererii avocaţilor inculpaţilor. După cinci ani de la declanşarea scandalului, instanţa supremă a dat sentinţa definitivă şi, pe 4 iunie, l-a condamnat pe Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită şi pentru fals, iar pe Teia Sponte la doi ani cu suspendare.

Pentru că e vorba de un caz de corupţie în fotbal, în care s-a dat o sentinţă civilă definitivă, UEFA a decis să sesizeze Comisia de Disciplină. Aceasta va analiza dacă Steaua mai întruneşte condiţiile necesare pentru a participa în UEFA Champions League.

Dacă forul de la Nyon va considera că a fost vorba de trucare de meciuri, atunci roş-albaştri riscă să fie excluşi timp de un an din cupele europene. Audierile în acest caz au loc astăzi, iar verdictul va fi dat în cursul săptămânii viitoare.

Mircea Sandu: Şansele sunt 50-50 la sută

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a spus că Steaua l-a angajat pe avocatul Gianpaolo Monteneri, specializat în legislaţie sportivă, pentru a se apăra la Comisia de Control şi Disciplină. "Monteneri are experienţă în acest sens, în faţa instanţelor internaţionale. Sper să aibă câştig de cauză. În opinia mea, şansele sunt 50-50 la sută. Cam aşa apreciez eu la ora actuală, fără să dau prea multă încredere”, a spus şeful FRF.

Alţi oameni de fotbal nu sunt foarte optimişti în privinţa şanselor Stelei de a scăpa cu faţa curată. "În general, ce trece pe la Comisia de Disciplină nu scapă. Cei de acolo sunt băieţii răi, ca strategie a lor vorbesc, dar lucrurile diferă de la caz la caz, normal", a declarat Cristian Bivolaru, în prezent delegat UEFA şi comisar FIFA. Acesta a adăugat, totuşi, că uneori sancţiunile „se mai îndulcesc la Apel sau la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne”.

Un membru al Comisiei de Apel a UEFA, Antonio Mortagua, dă şanse mici Stelei, dar şi clubului turc Beşiktaş, care va fi judecat tot astăzi pentru trucarea unor meciuri.

"Cunosc foarte bine comisia. Nu cred că echipele ale căror cazuri vor fi prezentate la 21 iunie au şanse să joace în sezonul viitor în cupele europene. Părerea mea personală este că excluderea pentru un an din cupele europene va fi doar o primă sancţiune", a spus acesta pentru publicaţia turcă Fotomac.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri