Un campion olimpic rus, suspendat 9 luni la nivel internațional pentru că a participat la mitingul lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
Evgeny Rylov salută publicul la mitingul lui Putin.
Un campion olimpic rus, suspendat 9 luni la nivel internațional pentru că a participat la mitingul lui Putin

Organismul mondial de conducere a natației, FINA, a anunțat vineri că l-a suspendat pentru 9 luni pe medaliatul olimpic rus Evgeny Rylov, după ce acesta a participat la un miting de susținere a campaniei militare a Rusiei în Ucraina, o măsură care a atras o reacție furioasă din partea Kremlinului.

Rylov, care a câștigat aurul în probele de 100 și 200 de metri spate la Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul trecut, s-a numărat printre mai mulți sportivi care au participat luna trecută la un miting masiv pe stadionul Luzhniki din Moscova, găzduit de președintele Vladimir Putin.

Rylov și alți atleți au purtat pe ținuta lor litera „Z”, un simbol de identificare folosit de susținătorii a ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.

FINA a precizat că suspendarea a venit „în urma prezenței și comportamentului domnului Rylov la un eveniment desfășurat pe stadionul Luzhniki din Moscova”.

Rylov, care a pierdut și contractul de sponsorizare cu producătorul de costume de baie Speedo din cauza prezenței sale la miting, a declarat pentru ziarul Sport Express că avocații săi analizează cazul, dar că încă nu este clar dacă vor face apel la suspendare.

Kremlinul a declarat că decizia FINA a arătat „politizarea sportului”.

„Credem că acest lucru este absolut contrar ideilor sportului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe telefonice. „Când cei mai puternici (concurenți) pierd posibilitatea de a participa, acest lucru dăunează în cele din urmă federațiilor internaționale și competițiilor internaționale”.

Ministrul rus al sporturilor, Oleg Matytsin, a fost citat de agenția de știri TASS, pentru care a declarat că suspendarea lui Rylov a fost „discriminatorie și politizată”.

Stanislav Pozdnyakov, președintele Comitetului Olimpic al Rusiei, a calificat-o drept un caz de discriminare pe bază de naționalitate, mai notează sursa citată de Mediafax.

„Suspendarea unui atlet timp de nouă luni pentru că a luat parte la un concert nu este nici măcar o rușine, este o glumă”, a scris Pozdnyakov pe aplicația de mesagerie Telegram.

FINA și-a anulat deja toate evenimentele care urmau să aibă loc în Rusia și a interzis sportivilor și oficialilor ruși și belaruși să participe la competițiile sale până la sfârșitul anului.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri