INTERVIU. Hagi se gândește să candideze la o funcție

Data actualizării: Data publicării:
hagi rade

Gheorghe Hagi s-ar vedea peste zece ani în ipostaza de președinte. Într-un interviu pentru emisiunea „Plan detaliu” de la Digi24, el a mărturisit că nu exclude posibilitatea de a candida. Încă nu știe exact pentru ce funcție, dacă la FRF sau în altă parte, dar vrea să mai aștepte patru-opt ani până va lua o decizie, pentru că, spune el, la un moment dat te saturi să fii antrenor.

Întotdeauna mi-a plăcut să fac partea tehnică, niciodată nu mi-am dorit să fiu președinte. Probabil că dacă îmi doream, eram. Poate peste vreo 10 ani. Ne mai gândim”, a spus legenda fotbalului românesc. El a dezvăluit în interviul pentru Digi24 ce ar face dacă ar fi ministru al sporturilor, dar și ce ambiții sportive mai are.

Între timp, Gică Hagi se pregătește să scoată la anul o carte despre Academia de fotbal pe care a fondat-o în 2009 și despre conceptul său tehnic, pe care l-a înregistrat deja la OSIM.

În plan personal, Gică Hagi se declară fericit. „Nevastă-mea încă ține la mine”, a glumit el.

Reporter: Care sunt principiile după care sunt crescuți de mici acești copii de la Academia Hagi?

Gheorghe Hagi: Totul ține de conceptul tehnic. Ofensiv - trebuie să ai posesie, defensiv - să faci presiune. Să fii agresiv, să ai inițiativă, să comanzi, să domini, cu personalitate. După aceea, principiul meu personal e să încerci să câștigi în fiecare zi, să te bați pentru victorie, pentru că dacă-l bați pe adversar - sau pe oricine, cum s-ar numi el, indiferent că e frate, e soră sau oricine - te va respecta. Trebuie să te lupți pentru acest lucru în viață, iar câștigând, vei fi fericit.

Conceptul acesta tehnic despre care vorbiți e unic în România, nu? E înregistrat la OSIM?

Gheorghe Hagi: Da, l-am implementat eu, l-am înregistrat. Vom scoate o carte. La anul, facem zece ani, vom scoate o carte, bineînțeles. La liber.

Cum faci să-i atragi pe copii către sport?

Gheorghe Hagi: La început, în școli. Abia după 10 ani copilul vrea să facă ceva. Dar, la început, eu zic că totul trebuie să se petreacă școlar, chiar în competiții. Iar de la 10 ani, cum am început și eu, te duci la un club privat, unde tot antrenamentul devine mult mai serios. Ai trei zile pe săptămână unde trebuie să te prezinți undeva, unde trebuie să faci deja sub formă centralizată, colectivă, mai bine.

Unii se duc, sunt atrași de sport, se înscriu, dar se retrag, uneori și din cauza antrenorilor. A accepta un antrenor agresiv ține de sacrificiile pe care trebuie să le faci pentru performanță?

Gheorghe Hagi: Antrenorul trebuie să-i arate copilului, să-i dea încredere, curaj, să aibă plăcerea de a se juca. Să nu-i iei plăcerea copilului de a se juca! Pentru el, la început, e o joacă, dup-aia devine plăcere, din plăcere devine iubire, după iubire e pasiune și te duci în toate, nu poți să-i iei copilului plăcerea asta!

Ați fost declarat antrenorul anului. Cât din meseria asta ține de studii de specialitate și cât vine din interior?

Gheorghe Hagi: Înveți de la fiecare. Înveți citind. Înveți văzând, citind, căutând. După aceea, îți creezi propria ta viziune. Eu mi-am creat viziunea mea despre fotbal, despre cum vreau să-l interpretez. Stilul meu. E personal și are legătură cu ADN-ul meu, cum sunt eu pe teren: ambițios, exigent, agresiv, cu personalitate. Așa cred că arată și echipa mea. Din când în când, nu totdeauna, da'...încerc.

Dacă ați fi ministrul sportului, de unde ați începe schimbarea?

Gheorghe Hagi: O funcție prea mare! De unde? Ținând cont de simplul fapt că (sunt) un conducător, un lider, am obligația să am grijă de acest fenomen social important și atunci trebuie să creez mult entuziasm - organizare, planificare, la fel, concept de cum dezvolți. Tuturor trebuie să le fie mai bine. Eu, unde sunt, cred că trebuie să eman acest sentiment tuturor. Cine vine lângă mine trebuie să fie mai bine, altfel n-are de ce să vină lângă mine, așa că trebuie să dezvolt, să fac lucruri mai multe, terenuri, infrastructură, după aceea organizarea competițiilor, fiecare să aibă bugete ca lumea, pentru că trebuie să ai grijă de ele. Și bineînțeles, performanță.

Vi s-au propus funcții?

Gheorghe Hagi: Deocamdată nu, pentru că nu mi-am dorit. Întotdeauna mi-a plăcut să fac partea tehnică, niciodată nu mi-am dorit să fiu președinte. Probabil că dacă îmi doream, eram. Poate peste vreo 10 ani. Ne mai gândim.

La ce?

Gheorghe Hagi: La funcție.

Președinte la FRF sau...?

Gheorghe Hagi: Eu știu? Nu știu. Vedem. Să mai treacă patru-opt ani și vedem. Vom vedea ce se întâmplă cu antrenoriatul și vom vedea după aceea. La un moment dat, te saturi.

Oricum sunteți un idol, o legendă. Ce-și poate dori mai mult cineva care a atins apogeul profesional?

Gheorghe Hagi: Îmi doresc... Sportiv, să încerc să devin... Întotdeauna, ce-am făcut ieri nu mai e valabil azi. Îmi place să fiu motivat, să creez, să fac ceva mai mult decât ce-am făcut ieri. Așa că niciodată n-o să mă satur să fiu împlinit

În partea cealaltă, da, Dumnezeu a avut grijă de mine, am familie, mi-e bine, copiii mă văd ca un mentor, vin la mine și-mi cer câte-un sfat, un lucru care cred că e important să mă întrebe. Sunt fericit. Nevastă-mea ține încă la mine, așa că e bine. Și am încă 200 de copii. Vă dați seama că sunt chiar împlinit, în partea asta, n-am de ce să mă plâng. 

Doar sportiv, v-am spus că întotdeauna îmi doresc altceva. V-am spus de acele dorințe pe care le mai am - să antrenez o echipă mare și o echipă națională. Acuma, de o veni, o veni, de n-o veni, rămânem cu Academia și cu Viitorul.

Citiți și:  „Nu vă las să filmați, mă faceți de râs”! Cum se face azi în România sportul de performanță

(Emisiunea „Plan detaliu”, cu Teodora Ghenciu, se difuzează în fiecare duminică la Digi24, de la 20:30. Arhiva emisiunii, aici.)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri