România a ratat calificarea din preliminarii la EURO 2020, după înfrângerea cu Suedia, scor 0-2. O speranță la baraj

Data actualizării: Data publicării:
meci-euro-2020-romania-suedia-inquamphotos-octav-ganea (4)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

România a ratat calificarea din preliminarii la EURO 2020, după înfrângerea suferită vineri seară pe Arena Națională de Suedia, cu scorul de 0-2. Ambele goluri au fost înscrise în prima repriză. Pentru națională urmează un ultim meci în grupă, fără miză reală, cel de luni din Spania. Tricolorii mențin speranțe însă la baraj.

Citiți și: Cosmin Contra: Cel mai slab meci din mandatul meu. Contractul meu expiră după meciul cu Spania

Ianis Hagi, după România-Suedia, 0-2: Avem o șansă în Liga Națiunilor și trebuie să profităm

Actualizare 23:35. Partida dintre România și Suedia s-a încheiat cu scorul de 0-2. Nordicii sunt cei care merg la campionatul final de anul viitor, găzduit și de România.

În minutul 81, centralul italian Daniele Orsato a oprit din nou partida, iar crainicul Arenei Naţionale a făcut apel la public să nu mai profereze scandări rasiste.

Citiți și: România-Suedia, meciul nervilor tari. Acuzații de rasism înaintea partidei

Cum poate România să se califice la EURO 2020, deși a pierdut meciul cu Suedia

Deși nu mai poate obține calificarea la EURO 2020 din preliminarii, tricolorii vor mai avea o şansă la barajul din Liga Naţiunilor, care presupune disputarea a două runde (semifinală şi finală) împotriva unei adversare care urmează să fie desemnată. Tragerea la sorţi pentru acest baraj va avea loc vineri, 22 noiembrie.


Actualizare 22:32. Este pauză pe Arena Națională: România - Suedia, scor 0-2.

Actualizare 22:25. Partida este urmărită și de fostul premier Viorica Dăncilă, împreună cu câțiva social-democrați. „Mult succes tricolorilor! Să fiți învingători! Suntem alături de voi!”, a postat șefa PSD pe pagina de Facebook.

Minutul 34 - Quaison a mărit diferența după ce venit singur de la jumătatea terenului, a profitat de spațiul dintre Nedelcearu - Rus și a marcat pe lângă Tătărușanu.

Minutul 18 - Marcus Berg a deschis scorul după o lovitură cu capul la care Tătărușanu nu a avut reacție. Meciul a fost întrerupt pentru puțin timp deoarece fanii de la peluză au aruncat cu petarde și fumigene în teren.

Actualizare 21:45. A început partida România - Suedia, pe Arena Națională.


Actualizare 21:15. Președintele Klaus Iohannis a transmis pe pagina de Facebook un mesaj de încurajare: „În această seară, cu toții suntem alături de tricolori în duelul cu Suedia din preliminariile Campionatului European de fotbal. Hai România!”

Citiți și: Mesajul Ambasadei Suediei înaintea meciului de azi cu România


Actualizare 21:00. Au fost afișate echipele de start:

România: Tătărușanu - Mogoș, Rus, Nedelcearu, Bancu - Deac, Stanciu, Băluță, Mitriță - Pușcaș, Keșeru
Rezerve: Lung, Niță, Benzar, Toșca, Cristea, Alibec, Hagi, Marin, Budescu, Nistor, Cicâldău, Coman
Selecționer: Cosmin Contra

Suedia: Olsen - Lustig, Lindelof, Granqvist, Bengtsson - Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg - Berg, Quaison
Rezerve: Johnsson, Nordfeldt, Svanberg, Sema, Svensson, Helander, Isak, Tankovic, Gagliolo, Jansson, Andersson, Kulusekvski
Selecționer: Jane Andersson


Naţionala de fotbal a României va întâlni echipa Suediei, vineri seara (ora 21:45), pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa F a preliminariilor, într-un meci capital pentru calificarea la EURO 2020.

Învinşi cu 2-1 în Suedia, tricolorii au nevoie de un succes cu 1-0 sau la mai mult de un gol diferenţă pentru a rămâne în ecuaţia calificării. În cazul unui rezultat pozitiv, totul se va decide luni, pe Wanda Metropolitano, acolo unde o remiză cu Spania ar duce România la EURO 2020.

Suedezii au ajuns la Bucureşti direct din cantonament - s-au pregătit trei zile în Cipru. N-au ratat niciun campionat european de 20 de ani şi le e suficient un egal pe Arena Naţională. 

Partida de vineri, de pe Arena Națională, se va disputa cu casa închisă, toate cele 50.000 de bilete fiind vândute, după cum a anunţat FRF.

Citiți și: VIDEO. Suporterii suedezi, fiesta în Centrul Vechi înainte de meciul România-Suedia

În meciurile directe dintre cele două echipe, România are 3 victorii, Suedia 5, iar 3 partide s-au terminat la egalitate. Ultimul succes al tricolorilor în faţa Suediei datează din martie 2018, când România câştiga un meci amical disputat la Craiova cu 1-0, prin golul lui Dorin Rotariu.

Veste uriașă înainte de meci

Înaintea meciului cu Suedia, tricolorii au primit, joi seara, o veste mare: şi-au asigurat un loc în play-off-ul Ligii Naţiunilor în cazul în care nu vor obţine calificarea la Euro 2020 prin intermediul preliminariilor clasice.

Singura naţională care mai putea înlătura echipa lui Cosmin Contra din baraj, în caz de calificare, Kosovo, a ratat orice şansă de a merge la Euro după ce a pierdut meciul cu Cehia, 1-2, în deplasare, scrie digisport.ro.

Kosovarii, care au condus la Praga, au rămas în cele din urmă la patru puncte în spatele cehilor, cu o etapă înainte de finalul grupei A, şi nu mai au nicio şansă de a prinde unul dintre primele două locuri, care duc la Euro.

Cosmin Contra stă cu bagajele făcute

Selecţionerul echipei României, Cosmin Contra, aşteaptă ultimele două meciuri ale preliminariilor cu bagajele făcute, pentru că ar putea pleca de la națională. Este conştient de valoarea echipei Suediei, sfertfinalistă la Cupa Mondială de anul trecut.

„Vor fi faze de joc în care vom ataca şi altele în care datorită forţei ofensive a Suediei să jucăm şi în apărare, trebuie să jucăm foarte bine şi în apărare. Vom încerca să dăm gol şi goluri, acesta este singurul mesaj pe care îl voi transmite jucătorilor'', a declarat Cosmin Contra.

Selecţionerul suedez, Janne Andersson, a subliniat că nu există favorită în meciul de vineri, iar soarta echipei sale depinde doar de jocul făcut de jucătorii săi: „Nu cred că mai putem vorbi de favoriţi în fotbalul de astăzi, totul depinde de noi, ne concentrăm pentru această partidă, depindem de jocul nostru, ne-am pregătit foarte bine pentru meci şi vom vedea la finalul partidei care este echipa mai bună şi nu echipă care a fost favorită. Cu siguranţă mi-aş dori să jucăm pe acest stadion la EURO 2020, este un stadion frumos”.

România-Suedia. Echipele

Meciul va fi arbitrat de italianul Daniele Orsato, arbitri asistenţi vor fi Lorenzo Manganelli şi Fabiano Preti, iar al patrulea oficial a fost delegat Michael Fabbri. Delegat UEFA va fi cehul Rudolf Repka, iar observator UEFA pentru arbitri a fost nominalizat slovacul Marian Ruzbarsky.

Selecţionerul Cosmin Contra contează pe 24 de jucători:
Portari: Ciprian Tătăruşanu (Lyon) Florin Niţă (Sparta Praga), Silviu Lung jr (Kayserispor);
Fundaşi: Vasile Mogoş (Cremonese), Romario Benzar (Lecce), Adrian Rus (MOL Fehervar), Ionuţ Nedelcearu (FC Ufa), Iulian Cristea (FCSB), Andrei Burcă (CFR Cluj) Nicuşor Bancu (Universitatea Craiova), Alin Toşca (Gazişehir Gaziantep);
Mijlocaşi: Ciprian Deac (CFR Cluj), Ianis Hagi (Genk), Răzvan Marin (Ajax Amsterdam), Tudor Băluţă (Brighton), Dan Nistor (Dinamo), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova), Alexandru Mitriţă (New York City FC), Florinel Coman (FCSB), Nicolae Stanciu (Slavia Praga), Constantin Budescu (Astra Giurgiu);
Atacanţi: Claudiu Keşeru (Ludogoreţ Razgrad), George Puşcaş (Reading), Denis Alibec (Astra Giurgiu).

Janne Andersson a convocat 25 de jucători pentru partidele cu România şi Feroe:
Portari: Karl-Johan Johnsson (FC Copenhaga/Danemarca), Kristoffer Nordfeldt (Swansea City/Ţara Galilor), Robin Olsen (AS Roma/Italia);
Fundaşi: Pierre Bengtsson (FC Copenhaga/Danemarca), Marcus Danielson (Djurgarden), Riccardo Gagliolo (Parma/Italia), Andreas Granqvist (Helsingborgs IF), Filip Helander (Glasgow Rangers/Scoţia), Pontus Jansson (Brentford/Anglia), Mikael Lustig (Gent/Belgia), Victor Nilsson Lindelof (Manchester United/Anglia);
Mijlocaşi: Sebastian Andersson (Union Berlin/Germania), Albin Ekdal (Sampdoria/Italia), Emil Forsberg (RB Leipzig/Germania), Dejan Kulusevski (Parma/Italia), Sebastian Larsson (AIK Stockholm), Kristoffer Olsson (FC Krasnodar/Rusia), Ken Sema (Udinese/Italia), Mattias Svanberg (Bologna/Italia), Gustav Svensson (Seattle Sounders/SUA), Muamer Tankovic (Hammarby);
Atacanţi: Marcus Berg (FC Krasnodar/Rusia), John Guidetti (Alaves/Spania), Alexander Isak (Real Sociedad/Spania), Robin Quaison (Mainz/Germania).

Situația din grupă

Spania ocupă primul loc în grupă, cu 20 puncte (virtual calificată), urmată de Suedia, 15 puncte, România, 14 puncte, Norvegia, 11 puncte, Feroe, 3 puncte, Malta, 3 puncte.

Luni, în ultimele meciuri din grupă, naţionala României va întâlni reprezentativa Spaniei (ora 21:45), pe Stadionul Wanda Metropolitano din Madrid, iar Suedia va juca acasă cu Feroe.

Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală la EURO 2020. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciuri în zilele de 14, 18, 22 şi 29 iunie 2020. Dacă se califică, echipa naţională a României va juca cel puţin două partide la Bucureşti.

Restricții de circulație la Arena Națională. Program prelungit la metrou

Circulaţia trenurilor de metrou va fi prelungită vineri cu o oră, ca urmare a desfăşurării partidei dintre selecţionatele României şi Suediei, a anunţat Metrorex. Astfel, ultimele trenuri de metrou vor pleca de la staţiile capăt de magistrală la ora 00:30 pe Magistrala 1, Magistrala 2 şi Magistrala 3, respectiv la ora 00:45 pe Magistrala 4. Intervalul de succedare al trenurilor va fi de aproximativ 10-12 minute.

Traficul rutier va fi restricţionat, vineri, în zona Arenei Naţionale din Bucureşti, unde, începând cu ora 21:45, se va desfăşura meciul România - Suedia. Potrivit DGPMB, pentru buna desfăşurare a evenimentului, va fi restricţionat traficul rutier începând cu ora 17:00, progresiv, în funcţie de afluenţa publicului, şi, dacă situaţia o va impune, pe: str. Maior Coravu, între şos. Mihai Bravu şi intrarea în stadion, precum şi străzile care intersectează şi acced în acest tronson; bd. Pierre de Coubertin, între str. Vatra Luminoasă şi rondul de la intrarea în stadion sau între şos. Pantelimon şi rondul de la intrarea în stadion, precum şi străzile care intersectează şi acced în acest tronson; banda I de circulaţie de pe str. Vatra Luminoasă, între str. Tony Bulandra şi bd. Pierre de Coubertin; str. Sg. Vasile Şerbănică, între bd. Basarabia şi intrarea în stadion (parcarea C); str. Tony Bulandra, între str. Vatra Luminoasă şi rond str. Maior Coravu; bd. Basarabia, între Piaţa Muncii şi bd. Chişinău, pentru afluirea/ defluirea pietonală, dacă situaţia o va impune.

În dispozitivul de ordine publică se vor afla jandarmi din cadrul echipelor de dialog, vorbitori de limba engleză, care vor participa la această misiune cu scopul de a asigura o bună relaţionare cu suporterii echipei oaspete. Aceştia vor fi sprijiniţi de patru reprezentanţi din partea Poliţiei Suedeze, specializaţi în gestionarea competiţiilor sportive cu grad ridicat de risc, care au misiunea de a facilita dialogul şi transmiterea principalelor mesaje ale autorităţilor române. Jandarmii bucureşteni se vor afla şi în Centrul Vechi, unde vor împărţi flyere suporterilor suedezi cu recomandări referitoare la meciul de fotbal România - Suedia.

Începând cu ora 18:30 se va permite accesul în complexul sportiv doar pentru posesorii de bilete, invitaţii şi parking-uri auto, în zona "Arena Fanilor". Accesul spectatorilor în stadion se va face începând cu ora 19:30 doar pe bază de bilete şi invitaţii, iar pentru a evita aglomeraţia în jurul punctelor de intrare în stadion, Jandarmeria recomandă suporterilor să vină din timp, începând cu ora deschiderii porţilor de acces.

(surse: Agerpres, digisport.ro)

Editare web: Luana Păvălucă/George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri