Încă o medalie pentru România la Campionatul European de înot pentru juniori: Vlad Stancu, argint la 800 de metri liber

Data publicării:
vlad stefan stancu
Vlad Ștefan Stancu a obținut argintul la Campionatele Europene de natație juniori Foto: Facebook FRNPM

România a obținut sâmbătă încă o medalie la Campionatul European de natație pentru juniori care are loc la Otopeni. Vlad Stancu a câștigat a treia sa medalie în această competiție: argint la proba de 800 de metri liber.

Este a treia medalie pentru Vlad Ștefan Stancu (17 ani, legitimat la CSA Steaua), după cele de aur de la 1.500 m liber şi de la ştafeta de 4x100 m liber băieţi.

Vlad Stancu a înotat cei 800 de metri în 7 mininute, 54 de secunde și 2 sutimi. Medalia de aur a fost cucerită de italianul Lorenzo Galossi (7min 52sec 04/100), în timp ce bronzul i-a revenit polonezului Krzysztof Chmielevski (7min 56 sec81/100).

Vlad Stancu, calificat cu al şaselea timp în finală, a avut un start mai lent, locul cinci la 50 şi 100 m, după care a început asaltul pentru locurile fruntaşe. A fost al patrulea de la 200 la 400 m, dar a întors al treilea la 450 m. Stancu a început apoi să recupereze decalajul faţă de polonezul Chmielevski, pe care l-a învins şi în finala de la 1.500 m, şi l-a depăşit când a întors la 750 m, înaintea ultimei lungimi de bazin. Galossi avea însă un avans prea mare în frunte pentru a mai fi prins de Stancu în ultimii 50 de metri.

Vlad Stancu a acuzat oboseala după cele două curse de la 1.500 m liber, în care a cucerit medalia de aur, în atacul final pentru podium.

„A fost o cursă foarte grea, pentru că eu am înotat de două ori la 1.500 m, iar italianul nu a înotat deloc. Am reuşit să bar recordul de la 19 ani şi nu am altceva să spun decât că iubesc publicul şi îi iubesc pe cei de acasă. M-am recuperat prin foarte mult antrenament, dedicaţie şi iubire a acestui sport”, a declarat Vlad Stancu pentru TVR, după finală, relatează Agerpres.

David Popovici se îndreaptă spre a patra medalie

În ceea ce-l privește pe David Popovici, starul incontestabil al delegației României, el se îndreaptă spre al patrulea titlu de campion european. Duminică va avea loc finala la 100 de metri liber, unde în urmă cu două săptămâni a obținut titlul mondial la seniori, la Budapesta.

Calificat cu cel mai bun timp în a cincea sa finală la Campionatul European de juniori de la Otopeni, cea de la 100 m liber, David Popovici regretă că Patrick Dinu, colegul său de ştafetă la 4x100 m liber, nu a prins finala: „Am înotat cât de bine am putut. Mi-ar fi plăcut să putem concura împreună (cu Patrick Dinu - n.r), însă el e mai mic şi decât mine şi o să aibă toate şansele din lume. Mai am energie. Este cel mai lung concurs al meu de până acum, dar voi avea parte de concursuri ca acesta la nivel şi mai înalt, aşa că trebuie să-mi intru în formă şi să mă obişnuiesc exact cu treaba asta”, a spus Popovici.

Ziua de duminică oferă prilejul unei noi demonstraţii de forţă pentru David Popovici, mare favorit în finala de la 100 m liber (ora 17:39), în care poate câştiga a patra sa medalie de aur la Otopeni. De asemenea, Vlad Stancu are serii dimineaţă şi apoi finală la 400 m liber (ora 18:38), dacă se va califica.

Clasamentul medaliilor la Campionatul European de juniori

Delegaţia României a câştigat până acum şapte medalii la CE de înot pentru juniori de la Otopeni: 4 de aur - ştafeta masculină 4x100 m liber (David Popovici, Vlad Stancu, Ştefan Cozma şi Patrick Sebastian Dinu), David Popovici la 200 m liber şi 50 m liber, Vlad Ştefan Stancu la 1.500 m liber şi 3 de argint - ştafeta mixtă de 4x100 m liber (David Popovici, Patrick Sebastian Dinu, Bianca Costea şi Rebecca Aimee Diaconescu), Bianca Costea la 50 m liber şi Vlad Stancu la 800 m liber.

Campionatele Europene de înot pentru juniori 2022 se desfăşoară la Complexul Olimpic de Nataţie Otopeni în perioada 5-10 iulie. La competiţie participă 494 de sportivi din 42 de ţări. România este reprezentată de 26 de înotători, 14 la masculin şi 12 la feminin.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri