Un bărbat din Bihor a obținut în instanță, după 6 ani, despăgubiri pentru o vacă electrocutată de un cablu rupt de furtună

Data actualizării: Data publicării:
vaca simpatica
Credit foto: Guliver/Getty Images

Un bărbat din Bihor a obținut în instanță despăgubiri de 5.000 de lei, după ce vaca lui a murit electrocutată de un cablu rupt de o furtună. La capătul procesului care a durat 4 ani instanța i-a dat dreptate reclamantului: neglijență gravă din partea societății de distribuție a energiei electrice, scrie Bihon.ro.

Vaca a murit electrocutată pe 18 septembrie 2017, la o zi după ce o furtună devastatoare s-a abătut deasupra satului Coșdeni, județul Bigor. În timp ce era dus spre imașul din sat, animalul a călcat pe un cablu de curent pe care un copac rupt de vijelie îl pusese la pământ, scrie sursa citată.

Imediat după furtuna violentă, oamenii din sat au sesizat societății de distribuție a energiei electrice faptul că un cablu este căzut pe șosea, în apropierea școlii din localitate. Abia după 20 de ore, echipele de intervenție au remediat problema. O localnică, martor în proces, le-a spus judecătorilor că și câinele ei a murit atunci electrocutat, după ce ar fi călcat pe același cablu.

Moartea bovinei, care era gestantă, a dus la deschiderea unui proces penal. Cazul a fost, însă, clasat, pe motiv că fapta a fost consecința unei împrejurări care nu putea fi prevăzută. Proprietarul vacii nu s-a lăsat și s-a adresat instanței civile, unde a solicitat pagube de 5.000 de lei.

De-a lungul celor 4 ani de procese care au urmat, societatea de distribuție a energiei electrice a cerut să nu fie acceptate pretențiile reclamantului, pe considerentul că întâmplarea s-a petrecut în urma unui eveniment meteorologic, imprevizibil și inevitabil.

Judecătoria Beiuș a respins solicitarea: ”(Deși) fenomemele meteorologice din 17.09.2017 pot fi încadrate în categoria evenimentelor generatoare de forță majoră, lăsarea cablului sub tensiune timp de aproximativ 20 de ore, în mijlocul străzii, într-o zona intens circulată, reprezintă o neglijență gravă din partea paznicului lucrului, cu consecințe grave, astfel cum acestea s-au și produs.”

Ulterior, Tribunalul Bihor, care a judecat apelul, a arătat că "doar hazardul a făcut ca pe respectivul drum să nu aibă loc și pierderi de vieți omenești”.

Curtea de Apel Oradea a stabilit, prin hotărâre definitivă, că societatea de distribuție a energiei electrice trebuie să-i plătească bărbatului 5.000 de lei despăgubiri pentru vaca electrocutată. La această sumă se adaugă cheltuieli judiciare în valoare de 1.500 de lei, mai scrie sursa citată.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri