Un polițist din Botoșani a fost arestat pentru că ar fi vândut informații secrete unui jurnalist, dar și unui cercetat penal

Data actualizării: Data publicării:
doi barbati informatii secrete
În schimbul informațiilor secrete de serviciu divulgate, bărbatul ar fi primit bani. Credit foto: Guliver/Getty Images

Un polițist din Botoșani a fost reținut de colegii lui și apoi a fost plasat în arest la domiciliu, după ce s-a aflat că ar fi vândut informații secrete dintr-o anchetă penală unui jurnalist, dar și că a luat bani de la un urmărit penal. Bărbatul este acuzat de corupție, abuz în serviciu și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

UPDATE ora 17:00

Agentul de poliție a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Potrivit informațiilor Digi24, bărbatul, care are aproximativ 46 de ani, fusese angajat în poliție în 2016, din sursă externă. Ar fi primit mită 100 de euro în cazul bărbatului cercetat pentru furtul unui telefon mobil și ar fi afectat grav ancheta în cazul dosarului din care a divulgat informații secrete în presă. Surse Digi24 spun că el a mai fost cercetat, în trecut, pentru acces ilegal la sisteme informatice și divulgare de informații secrete, dar că atunci nu au existat suficiente probe care să-l incrimineze. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Bărbatul lucra ca agent de poliție în cadrul I.P.J. Botoșani – Poliția Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale. În cazul informațiilor secrete divulgate în presă, ancheta penală, spun procurorii, ar fi fost periclitată.

"În perioada noiembrie 2022 – mai 2023, agentul de poliție a furnizat unui jurnalist de la o publicație locală, informații secrete de serviciu sau nepublice, informații care, ulterior, au fost publicate în articole de presă, fiind afectate interesele și activitatea I.P.J. Botoșani", se arată în comunicatul Direcției Generale Anticorupție.

În aceeași perioadă, spun anchetatorii, același polițist i-a divulgat unei alte persoane faptul că este cercetată în cadrul mai multor dosare penale ce se află pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.

În plus, în ianuarie 2023, bărbatul ar fi luat mită pentru a divulga informații dintr-un alt dosar.

"A acceptat promisiunea de dare de mită făcută de către o persoană fără calitate specială, suspect în cauză, care i-a oferit o sumă de bani, cu privire la cercetările unei fapte de natură penală, respectiv furtul unui telefon mobil pe care aceasta a sesizat-o. Din cercetări a rezultat faptul că, în aceste împrejurări, agentul de poliție nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu", se arată în comunicatul de presă transmis de DGA.

Pentru a aduna probe la dosar, marți, polițiștii au făcut 3 percheziții: una în biroul agentului din sediul Poliției Municipiului Botoșani, Biroul de Investigații Criminale, și două la locuințele bărbatului.

"Față de agentul de poliție judiciară s-a mai reținut în sarcina sa faptul că, în calitate de agent de poliție judiciară, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, procurându-le astfel unor persoane beneficii nepatrimoniale reprezentate prin eludarea răspunderii penale și contravenționale.

În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală cu privire la activitatea infracțională a altor două persoane, fără calitate specială, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită", transmit anchetatorii.

După ce a fost dusa la audieri, polițistul a fost reținut 24 de ore. Bărbatul este acuzat de corupție, abuz în serviciu și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și va fi dus în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri