Unde e România în clasamentul forțelor armate?

Data actualizării: Data publicării:
militar roman tanc - mapn fb
Foto: Facebook MApN

Dacă România și-ar uni forțele militare cu toate membrele NATO din jurul nostru, ar forma o armată de două ori mai mică decât cea a Rusiei. Sunt concluziile unei echipe de specialiști europeni care a analizat forțele militare din 137 de țări. Experții au luat în calcul numărul de militari activi și tehnica militară pe care o are fiecare armată.

În clasamentul forțelor militare, România este pe locul 40 din 137, o poziție bună, dacă ne comparăm cu vecinii noștri. Bulgaria este pe locul 49, Ungaria pe 55, iar vecinii sârbi pe 79.

În momentul de față, Armata României se bazează pe aproximativ 70.000 de militari.

Forțele Aeriene au la dispoziție 140 de aeronave, printre care avioane de luptă, avioane-școală și elicoptere.

O situație ceva mai bună este la Forțele Terestre, acolo unde militarii au în dotare 1.400 de blindate și aproximativ 700 de tancuri.

Forțele Navale sunt însă cele mai defavorizate. Marinarii militari se bazează doar pe patru corvete vechi și trei fregate.

Va mai dura ceva până când situația o să se schimbe, mai ales că anul acesta armata a bătut pasul pe loc în privința achizițiilor. Este un lucru pe care îl recunoaște și Nicolae Ciucă, propus ca ministru al apărării naționale. „A fost un an al neîmplinirilor, nerealizând achizițiile necesare pentru capabilitățile de care avem nevoie. Pe ceea ce înseamnă programele de corvetă și rachetă de coastă, ele știți că în momentul de față se află în justiție. Când se finalizează în instanță disputa dintre firmele competitoare, vom derula procesul propriu-zis de achiziție. Tehnic, procesul de analiză nu a stat pe loc, el a continuat, fiind în măsură ca atunci când se finalizează în instanța, procesul de achiziție să meargă mai departe”, a explicat Nicolae Ciucă.

România nu are elicoptere de atac, submarine, distrugătoare sau portavioane. În lipsa unor achiziții majore, Ministerul Apărării își propune să coopereze mai mult cu aliații NATO pentru a face față amenințărilor rusești.

La audierile din Comisie de apărare, ministrul propus Nicolae Ciucă a pledat pentru „continuarea coordonarii și sporirii eforturilor tuturor țărilor membre NATO și riverane Mării Negre pentru consolidarea prezenței aliate în sudul flancului estic, intensificarea cooperării cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia contribuind la creșterea suportului aliat pentru aceste state partenere”.

Dacă facem un calcul simplu, însă, vedem că Rusia pare o forță mult prea mare pentru țările din zona estică a Europei. Sovieticii au peste un milion de militari activi, în timp ce forțele militare din România, Turcia, Bulgaria și Ungaria numără puțin peste 500.000.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri